Ongelukkige val zit in een klein hoekje

02 okt , 12:44 Nieuws
val2
Blijf stevig op eigen benen staan! Je hebt het misschien weleens meegemaakt: een ongelukkige val in de keuken of op straat. Ineens lig je op de grond. Je komt met de schrik vrij, maar het zet je wel aan het denken. Als je ouder wordt, is de kans op vallen groter. Sportconsulente Gerda Rutten van Sportservice Veenendaal geeft cursussen valpreventie.
Bij Sportservice Veenendaal weten ze wat de gevaren zijn van vallen. Een val kan meevallen, maar kan ook veel gevolgen hebben. Gerda: “Wij geven cursussen die oudere inwoners kunnen volgen. Om er zo voor te zorgen dat ze ‘steviger op hun benen komen te staan’. De cursus Valpreventie ‘voorkom vallen’ bestaat uit zes lessen van een uur. Hij is te volgen op verschillende plekken in Veenendaal. Het is leuk om te doen en je ontmoet tijdens de cursus ook andere mensen.”
Tijdens de cursus is er niet alleen aandacht voor de theorie. Gerda: “We doen ook oefeningen om de spieren sterker te maken. Ook krijg je praktische tips om vallen te voorkomen. Soms zetten we een hindernisbaan uit. Wij zeggen altijd: begin op tijd, stel het niet uit, want er vallen elk jaar echt veel mensen. Er zijn helaas ongelooflijk veel ongelukken. Vooral onder ouderen. Vaak merk je het thuis wel. Je struikelt over een drempel, of mist de laatste trede van de trap. Het kunnen allemaal tekenen zijn dat je hier iets mee moet doen.”
Deelneemster Dicky is enthousiast over de cursus valpreventie: “Ik kan bewegen bij Sportservice Veenendaal iedereen aanraden. De cursus en de andere bewegingssporten hebben veel voordelen. Ik heb 17 jaar watergym gedaan en 13 jaar nordic walking. Toen dat niet meer ging, kwam ik bij Gerda in de gymnastiekgroep. Ik ga elke week en heb het heel erg goed naar mijn zin. Ik krijg er meer zelfvertrouwen van. Mijn tip aan andere ouderen: begin op tijd met een cursus, misschien al rond je zeventigste. Dan ben je goed voorbereid.”Gerda: “Daar ben ik het helemaal mee eens. En leuk dat Dicky zo blij is. Weet je, als je een rollator hebt, ga er dan op uit. Loop een rondje door je buurt of wijk. Als je in beweging blijft, houd je het vertrouwen. De rollator geeft dan extra steun. Wij helpen je graag.”Gerda geeft ook nog een goede tip. “Ga na de 6-delige cursus ‘voorkom vallen’ net als Dicky door met een andere manier van bewegen. Want stilstaan is achteruitgang. Ga gymmen, wandelen of zwemmen. Doe in ieder geval een activiteit die je leuk vindt. Het allerbelangrijkste is en blijft dat je plezier hebt in bewegen.”