Geen ernstige overtredingen vastgesteld bij controle in garageboxen

02 okt , 9:29 Nieuws
347243475 3513719942208728 6055144575664432091 n
VEENENDAAL - Op dinsdag 1 oktober werd in Veenendaal een groot aantal garageboxen gecontroleerd. Dit gebeurde tijdens een zogenaamde integrale controle waaraan onder andere gemeente Veenendaal, politie en woningcorporatie Veenvesters meewerkten. Daarbij werd gecontroleerd of de garageboxen gebruikt worden waarvoor ze zijn bedoeld en of dit volgens de geldende wet- en regelgeving gebeurt.
In totaal werden ongeveer 60 garageboxen geopend en gecontroleerd. In twee van deze garageboxen werd een aantal vaten met mogelijk gevaarlijke stoffen aangetroffen. Deze zijn in beslag genomen en de politie onderzoekt wat er precies in de vaten zit. Op basis van de uitkomst kan het zijn dat er nog maatregelen worden genomen. In de overige garageboxen werden geen overtredingen vastgesteld.
Burgemeester Gert-Jan Kats: “Wij willen ervoor zorgen dat iedereen veilig kan wonen, werken en leven in Veenendaal. Daarvoor is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. In garageboxen is de sociale controle beperkt. Daardoor worden ze soms gebruikt voor bijvoorbeeld het opslaan van illegaal vuurwerk of andere verboden goederen. Dat levert gevaarlijke situaties op voor buurtbewoners. Door regelmatig te controleren, zorgen we ervoor dat de garageboxen gebruikt worden waarvoor ze bedoeld zijn. Zo houden we de buurt veilig.”
Regelmatige controles
In Veenendaal vinden regelmatig integrale controles plaats om te kijken of inwoners en bedrijven zich aan de regels houden. Dit gebeurt in woonwijken en op bedrijventerreinen, maar ook in de horeca en in winkelgebieden. Dit keer vond de controle plaats in garageboxen in het Schrijverspark. De gemeente voert de controle vaak samen met andere organisaties uit. Zoals de politie, woningcorporatie Veenvesters, Veiligheidsregio Utrecht, Belastingdienst, Omgevingsdienst, UWV en de Nederlandse Arbeidsinspectie.
“Aanleiding voor de controle in het Schrijverspark was de grote explosie, eerder dit jaar in een drugslab in een garagebox in Rotterdam”, vertelt Trees van Haarst, directeur bestuurder van Veenvesters. “Om het risico daarop in Veenendaal te beperken, kiezen we voor deze gezamenlijke integrale aanpak. De controleurs kijken elk vanuit hun eigen vak naar de situatie in een gebouw. En allemaal met hetzelfde doel: zorgen voor een veilige stad. Ons grootste belang is de veiligheid van onze bewoners.”
Meldingen zijn belangrijk
Soms overtreedt iemand niet met opzet de regels, maar soms worden gebouwen op bedrijventerreinen, garageboxen of zelfs woningen gebruikt voor illegale activiteiten. Het is belangrijk dat inwoners en ondernemers signalen hiervan melden bij de politie of bij Meld Misdaad Anoniem via www.meldmisdaadanoniem.nl.