In actie tegen criminaliteit op bedrijventerreinen

10 jul , 6:03 Nieuws
actie tegen criminaliteit op veenendaalse bedrijventerreinen
VEENENDAAL - ‘Signaleer, herken, meld’. Zo luidt de slogan van de communicatiecampagne die de gemeente Veenendaal start om ondernemers bewust te maken van de risico’s en gevaren van georganiseerde criminaliteit op bedrijventerreinen. Om hier aandacht voor te vragen gingen gemeente, politie, Platform Veilig Ondernemen (PVO), Schipper Security en de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV) op woensdag 3 juli langs bij een aantal bedrijven. Ondernemers zijn een onmisbare partij in de aanpak van criminaliteit op de bedrijventerreinen. Zij weten het beste wat zich afspeelt op de plek waar zij werken en kunnen verdachte situaties opmerken en melden.
Burgemeester Gert-Jan Kats: “Bedrijventerreinen zijn een aantrekkelijke plek voor criminelen. Ze liggen vaak dichtbij doorgaande wegen, overdag is er veel activiteit en ’s avonds weinig sociale controle. Zo kunnen zij er rustig hun gang gaan. Criminelen gebruiken bedrijfspanden voor een drugslab of hennepkwekerij of voor het handelen in drugs. Met alle risico’s en gevaren die daarbij horen. Dit is onacceptabel en moeten we met elkaar aanpakken.”
Wethouder Marco Verloop: “Georganiseerde criminaliteit op bedrijventerreinen geeft verloedering. Het aanpakken van deze vorm van criminaliteit op onze bedrijventerreinen vraagt om een goede samenwerking tussen gemeente, politie, RIEC, Schipper Security en ondernemers. Daar willen we de komende tijd stappen in zetten. Zo zorgen we samen voor bedrijventerreinen die aantrekkelijk zijn voor ondernemers om zich te vestigen, maar onaantrekkelijk voor criminelen.”
De start van de campagne ‘Signaleer, herken, meld!’ vond in april plaats tijdens een lunchbijeenkomst van de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV), toen misdaadverslaggever Yelle Tieleman vertelde over de Hedelse afpersingszaak. BOV-voorzitter Gerrit Valkenburg: “Veiligheid is altijd prioriteit één van onze collectieve activiteiten.”
Eén van de bezochte bedrijven is Jan Zandbergen Group. Zij zien voor zichzelf als ondernemer een belangrijke rol weggelegd bij de aanpak van criminaliteit op bedrijventerreinen. Daarom investeren zij al veel in maatregelen om criminaliteit te voorkomen, melden zij actief verdachte situaties bij de politie en gemeente en is er goed contact met beveiligingsbedrijf Schipper Security. Jan Zandbergen Group: “Wij werken vanuit onze slogan ‘innovation that matters’. Zo kijken we ook naar de aanpak van criminaliteit. Alles wat we daarin met elkaar doen doet er toe. Ieder klein signaal is belangrijk. Zo zorgen we samen voor veilige bedrijventerreinen.”

Woonwijken

Ook in woonwijken maken criminelen gebruik van woningen voor een drugslab, het verbouwen van hennep of het handelen in drugs. Tekenen daarvan zijn bijvoorbeeld dichtgeplakte, vochtige of beslagen ramen, beveiligingscamera’s of een alarminstallatie waar je dit niet verwacht, de geur van aceton, hennep of een amandelachtige geur en veel verschillende bezoekers die maar kort blijven. Ook hier zorgt dit voor onveilige situaties. Daarom is het belangrijk dat inwoners deze signalen altijd melden bij de politie of gemeente.

Prioriteit

De aanpak van ondermijning is één van de prioriteiten uit Integraal Veiligheidsplan (IVP) Heuvelrug 2023-2026. Ondermijnende criminaliteit heeft nadelige gevolgen voor de veiligheid van onze inwoners en ondernemers en de leefbaarheid in Veenendaal. Daarom is het belangrijk deze vorm van criminaliteit in onze samenleving te voorkomen en bestaande activiteiten aan te pakken. Zowel in de woonwijken als op de bedrijventerreinen. De gemeente werkt in de aanpak van georganiseerde criminaliteit op bedrijventerreinen samen met de politie, het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC), Platform Veilig Ondernemen (PVO), Schipper Security en de Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV).
De foto werd vorige week genomen tijdens een bezoek aan Jan Zandbergen Group tijdens de actiedag ondermijning op bedrijventerreinen.
Achterste rij v.l.n.r.:
Brent ter Burg – Schipper Security
Danny Seising – Schipper Security
Erwin Wien – BOA gemeente Veenendaal
Dick de Vries – Facility manager Jan Zandbergen Group
Politiechef Jan Verbeek
Gerrit Valkenburg – Voorzitter Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Gerard Heuvelman – Bestuurslid Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal (BOV)
Voorste rij v.l.n.r.:
Wethouder Marco Verloop
Jochem Versloot – Directielid Jan Zandbergen Group
Burgemeester Gert-Jan Kats
Mathijs Paf – Projectleider veilige bedrijventerreinen