Gemeente verhoogt subsidie Coronaherstelfonds

06 apr 2022, 12:46 Nieuws
corona 3
VEENENDAAL - Het gemeentebestuur besloot om subsidie voor de Regeling Coronaherstelfonds te verhogen naar een bedrag van 357.759 euro. Aan de tot het maatregelenpakket gebundelde initiatieven, passend binnen het kader van de Regeling Coronaherstelfonds Veenendaal, wordt subsidie verleend. De subsidieaanvragen welke niet passen binnen het kader van de Regeling Coronaherstelfonds Veenendaal worden afgewezen. Voor de dekking van dit voorstel wordt aanvullend 18.869 euro beschikbaar gesteld vanuit de stelpost coronagelden. Het gaat hierbij om ondersteuning van lokale initiatieven, die bijdragen aan een snelle herstart en herstel van de Veenendaalse samenleving na de coronacrisis. Het college heeft besloten om 50 initiatieven te ondersteunen met geld uit het Coronaherstelfonds.
De afgelopen twee jaar heeft het coronavirus ons in de greep gehad. Alle noodzakelijke maatregelen hebben grote economische en maatschappelijke gevolgen gehad. Sportieve, culturele en economische activiteiten hebben stilgelegen. Dit heeft een negatief effect gehad op de sociale cohesie binnen de Veense samenleving.
Herstart samenleving
Met het Coronaherstelfonds beoogd het college een snelle herstart van de samenleving. Lokale activiteiten en evenementen die gericht zijn ontmoeting in de wijken voor vooral kwetsbare doelgroepen, dragen hieraan bij. In de zomer van 2021 heeft het college al € 100.000,- beschikbaar gesteld voor activiteiten in de afgelopen zomerperiode. Er is toen een bedrag van circa € 60.000,- uitgekeerd. Voor het resterende bedrag van circa € 40.000,- inclusief het budget van € 300.000,-, konden initiatiefnemers de afgelopen maanden een subsidieverzoek indienen.
Subsidiebijdrage
De aanvraagperiode voor het Coronaherstelfonds liep eind februari af. Maar liefst 69 initiatiefnemers van activiteiten en evenementen in Veenendaal diende een verzoek tot financiële bijdrage in. Het college heeft nu besloten om 50 daarvan een substantiële subsidiebijdrage te verstrekken. Daarmee is de gehele subsidiebijdrage van € 400.000,- uitgekeerd. De subsidies uit het Coronaherstelfonds zijn eenmalig. Eventuele doorlopende activiteiten zullen in de toekomst binnen de reguliere bedrijfsvoering van de initiatieven zelf gefinancierd moeten worden.
Bijdragen aan doelstelling
Bij de toekenning van de subsidies zijn alle initiatieven beoordeeld. De initiatieven die een bijdrage ontvangen dragen bij aan de doelstelling van het coronaherstelfonds. Ze hebben in de aanvraag goed onderbouwd voor wie het initiatief bedoeld is, wat het effect is voor deze doelgroepen en met wie samenwerking wordt gezocht in de uitvoering. De komende maanden vinden de gesubsidieerde activiteiten en evenementen plaats. De organisatoren gaan hier zelf over communiceren om er een succes van te maken.