In gesprek met veteraan en leer over Meidagen 1940

15 apr 2022, 17:14 Nieuws
in gesprek met een veteraan hermy heymann
VEENENDAAL - We staan steeds verder van de Tweede Wereldoorlog af. Toch is het, juíst in deze tijd, belangrijk dat we weten wat er zich in die tijd heeft afgespeeld en wat de waarde is van vrijheid. In de dagen voor Bevrijdingsdag vertelt veteraan Hermy Heymann zijn indrukwekkende verhaal over zijn tijd bij het Korps Mariniers en kom je meer te weten over de Meidagen 1940: de inval van de Duitsers in Veenendaal en Ede.
De Fabriek op Zondag: In gesprek met een veteraan- We staan er misschien niet altijd bij stil, maar ‘Vrijheid is geen vanzelfsprekendheid’. Dit is tevens de titel van de gratis lezing van Hermy Heymann, ‘veteraan met een missie’. Heymann is in september 1974 in dienst gegaan bij het Korps Mariniers en heeft hier uiteindelijk 37 jaar gediend. In totaal heeft hij tijdens zijn diensttijd deelgenomen aan 4 (vredes)missies: van Cambodja tot Albanië, Afghanistan en Zuid-Soedan. Op zondag 1 mei geeft hij van 14.00 – 15.00 uur antwoord op vragen als: Hoe is het om als marinier op missie te gaan? Wat maak je mee? En wat leer je ervan om een tijd op een plek te zijn waar vrijheid verre van vanzelfsprekend is? Aansluitend is het mogelijk om zelf ook in gesprek te gaan met een veteraan tijdens een ‘speeddate’. Verschillende veteranen van Veteranen Contact Veenendaal zullen aanwezig zijn om hun verhaal te vertellen en vragen te beantwoorden.
Als Veteraan voor de Klas vertelt Heymann zijn verhaal ook regelmatig op zowel basis- als middelbare scholen. Zijn indrukwekkende verhaal is dus geschikt voor zowel volwassenen als kinderen (vanaf 10 jaar). Reserveer alvast een stoel op de website van Bibliotheek Veenendaal en mis het niet!
Meidagen 1940 in Veenendaal en Ede- De Meidagen 1940 betekende voor Nederland het begin van de Tweede Wereldoorlog. De eerste Duitse voertuigen reden op 10 mei 1940 via de oude rijksweg Ede binnen en werden daarna vanaf de Grebbeberg door de Nederlandse artillerie onder vuur genomen. Het gebied tussen Ede en Veenendaal was door het terugtrekkende Nederlandse leger onder water gezet, om zo de opmars van de Duitse indringers te vertragen. De Edese bevolking zat letterlijk tussen twee vuren gevangen en werd door de Duitsers geëvacueerd. Op maandagavond 2 mei behandelt Platform Militaire Historie Ede de inval van het Duitse leger en de gevolgen daarvan voor de bevolking van Veenendaal en Ede. Een kaartje voor deze interessante lezing kost €2,50, te koop via de website van Bibliotheek Veenendaal of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.
meidagen 1940