Voorkomen is beter dan genezen

14 apr , 10:37 Nieuws
aaa

VEENENDAAL - De praktijkondersteuner bij de huisarts speelt een belangrijke rol. Zeker als het gaat om valpreventie, dus het voorkomen van vallen. Petra de Witte-van Eck is praktijkondersteuner ouderen bij twee huisartsenpraktijken: Lampaert en MedVisie. Dat doet ze vol overgave: “Elk mens is uniek. Daarom vind ik persoonsgerichte zorg zo belangrijk.”

Hoe zorg ik ervoor dat de ouder wordende mens zolang mogelijk voor zichzelf kan zorgen en met goede kwaliteit kan leven? Die vraag staat bij Petra in haar werk altijd centraal. Ze werkt voor de huisarts en zorgt ervoor dat oudere mensen de zorg krijgen die ze nodig hebben om zo gezond mogelijk te blijven. Petra: “Mijn professionele blik gaat daarbij verder dan alleen ziektegericht kijken. Ik vind dat de mens, met de juiste voorlichting, het beste zelf zorgkeuzes kan maken. Dus ook bij valpreventie.”

Petra en haar collega’s zien het regelmatig: een ongelukkige val in- en om de woning, of zomaar ergens op straat. Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar het heeft soms grote gevolgen. “We willen voorkomen dat inwoners door een val in het ziekenhuis terechtkomen. Of voor lange tijd zorg nodig hebben en het slechtste geval in een verpleeghuis komen. Daarom is het zo belangrijk om te blijven bewegen. Sporten, wandelen, fietsen. Het maakt eigenlijk niet uit. Doe wat bij je past en wat je leuk vindt.”Eigenlijk is het zo dat iedereen binnen de praktijk een rol speelt bij valpreventie, vertelt Petra: “Vaak komen de eerste seintjes binnen bij de doktersassistente. Als een patiënt belt vraagt ze door. Bijvoorbeeld als iemand zegt duizelig te zijn. Kwam dat door een val of heeft dat een andere oorzaak? De huisarts komt meestal in beeld als een patiënt al gevallen is. En kijkt bij dat onderzoek naar de oorzaak van vallen. Staat iemand moeilijk op uit een stoel, hoe beweegt iemand? Of ligt het misschien aan de medicatie? Soms volgt een lichamelijk onderzoek.”

Petra is ervan overtuigd dat ieder mens anders zorg nodig heeft. “Ik breng in een gesprek in kaart wat er aan de hand is. Vaak combineer ik dat met bijvoorbeeld een bloeddrukmeting of een spierkrachttest. En kijk ik naar de bestaande medicatie. Hoe leeft iemand, hoe woont iemand? Staat de woning vol hindernissen? Kan iemand een brief zelf naar de brievenbus brengen? Lukt het om zelf een appeltje te schillen? Onder toezicht van de huisarts zoeken we uit wat de beste aanpak is. Daarbij werken we samen met anderen. Soms is een beweegprogramma de goede weg, of doorverwijzing naar een fysiotherapeut of een ergotherapeut. En als je kijkt naar valpreventiecursussen en lol in bewegen is Sportservice Veenendaal een goede optie.”Kijk voor meer informatie over de valpreventiecursus op www.sportserviceveenendaal.nl/valpreventie

(foto: Gemeente Veenendaal)