'Hulpverlenen zit in m'n bloed'

23 jun , 5:08 Nieuws
rode2
VEENENDAAL - Herken je dat? Je doet mee aan een wandelevenement en krijgt een blaar. Je klopt aan bij de post van het Rode Kruis en daarna ga je weer verder. Fijn, en door. Maar vergis je niet. Het Rode Kruis doet veel meer. Vrijwilliger Wilbert van Minnen (34) voelt zich bij het Rode Kruis locatie Veenendaal als een vis in het water. Lees het verhaal van Wilbert bij de foto's.
Wil jij een praatje komen maken met de helden van het Rode Kruis Veenendaal ? Kom dan naar de Veiligheidsdag. Op zaterdag 29 juni vindt deze plaats tussen 10.00 en 16.00 uur bij Theater Lampegiet. Tijdens deze dag vertelt het Rode Kruis locatie Veenendaal wat hun werk betekent. Ook andere veiligheidspartners zoals politie, brandweer, BOA’s en de gemeente Veenendaal laten zich in het centrum van Veenendaal aan het publiek zien. Zo kan je onder andere de wagens van de politie, ambulance en de brandweer van binnen bekijken.
rode1
Wilbert: “Klaarstaan voor andere mensen, reageren bij noodsituaties, zit bij mij in het bloed. Komt waarschijnlijk ook omdat ik een militaire achtergrond heb. Reageren als het moet zit in mijn DNA. Mijn opa deed ook vrijwilligerswerk en is daarin mijn voorbeeld. Een paar jaar geleden zocht ik een nieuwe uitdaging. Vrijwilligerswerk waar soms actie nodig is, maar waar je vooral nuttig bezig bent. Ik kwam in contact met het Rode Kruis locatie Veenendaal en volgde daar de opleidingen. Als team doen we van alles. Van het behandelen van een brandwond, snee aan de hand tot een reanimatie. Je ziet ons in Veenendaal bij de Veense Wielerfeesten, de Koningsspelen of bij andere evenementen. De uitdaging in mijn rol als coördinator en teamleider is om iedereen in zijn/haar kracht te zetten. Daarnaast regel ik samen met Thierry, de locatiecoördinator, alle afspraken over het proces. Zo kunnen onze vrijwilligers zich focussen op de hulpverlening zelf.”
rode3
Het Rode Kruis locatie Veenendaal bestaat uit een actieve club vrijwilligers. Zij staan bij verschillende evenementen altijd klaar om hulp te bieden waar nodig. Onopvallend, maar behulpzaam. Een van die enthousiaste vrijwilligers is Veenendaler Wilbert van Minnen. Sterker nog, Wilbert heeft diverse rollen binnen het Rode Kruis. Zowel bij locatie Veenendaal als binnen het district Gooi & Utrecht vervult Wilbert rollen: “Ik ben locatiecoördinator evenementenhulp, evenementen eerstehulpverlener, teamleider, noodhulpteamlid en vrijwilliger calamiteitenhospitaal.” Duidelijk een man met een missie dus.
Wilbert: “Wat ik ook zo mooi vind, is de onderlinge samenwerking bij calamiteiten. Als de nood aan de man is, zie je collega’s van het Rode Kruis, politie, brandweer, ambulancepersoneel en andere veiligheidspartners gelijk samen te werk gaan. Je snapt elkaar. Ook de onderlinge loyaliteit en betrokkenheid is groot. Dat maakt wat mij betreft het vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis zo uitdagend. Ik kan het je aanraden.”

Wilbert herinnert zich nog een mooi moment: “Ik kreeg een jaar nadat we iemand hadden geholpen een bedankje van iemand die mij herkende. Niet dat ik op schouderklopjes zit te wachten, maar dit was wel een mooi gebaar. Het geeft een goed gevoel als je mensen kan helpen met het probleem wat ze op dat moment ervaren. Je moet het zo zien: als we niets te doen hebben, is het goed. Maar als het nodig is, moeten we er zijn, en staan we voor je klaar.