Grote financiële uitdaging voor gemeentebestuur door minder geld uit 'Den Haag'

29 sep , 9:39 Nieuws
gemeentehuis 17 b
VEENENDAAL - De gemeente Veenendaal wil de komende jaren blijven bouwen aan een gezonde, duurzame, leefbare en veilige stad, maar staat tegelijk ook voor een grote financiële uitdaging. Dat komt omdat de gemeente vanaf 2026 minder geld krijgt van het Rijk. Dit heeft enorme invloed op het huishoudboekje. Er moeten lastige keuzes gemaakt worden over waar het geld naar toe gaat.  De gemeente maakte deze keuzes eerder dit jaar samen met inwoners, organisaties en ondernemers uit Veenendaal. In de programmabegroting 2025 - 2028 staat wat de gemeente de komende jaren gaat doen en hoe zij dit gaat betalen.
Wethouder Marco Verloop: “Ondanks de financiële krapte blijven we de komende jaren letterlijk en figuurlijk bouwen aan Veenendaal. Maar ook voor de gemeente geldt dat we niet meer uit kunnen geven dan er binnenkomt. We zullen keuzes moeten maken waar het geld naar toe gaat.
Hoe pijnlijk dit soms ook is. Uiteindelijk heeft iedere Veenendaler hier mee te maken. Daarom moeten we met elkaar in gesprek blijven over hoe we verder vormgeven aan de ambities voor onze stad.”
Met minder geld het voorzieningenniveau op peil houden
De gemeente blijft doen wat nodig is om een sterke (sociale) basis te bieden aan inwoners, ondernemers en organisaties. Tegelijk wil zij ook blijven werken aan haar plannen voor Veenendaal. Alleen niet alles kan en vooral niet alles tegelijk. Naast alle verplichte taken van de gemeente, zoals buurtveiligheid, onderhoud van wegen, het beheer van schoolgebouwen en het uitgeven van paspoorten en rijbewijzen, wil de gemeente de komende jaren geld uitgeven aan:
·         Het bouwen aan een gezonde, duurzame en veilige stad. Dit wil de gemeente doen door te werken aan ruimte voor wonen, maar ook te zorgen voor werkgelegenheid, groen, voorzieningen, ontmoeten en bereikbaarheid;
·         De energietransitie en het groen en klimaatbestendig inrichten van Veenendaal, zodat de stad voorbereid is op de gevolgen van het veranderende klimaat;
·         Een stad waar iedereen meedoet en we zorgen voor bestaanszekerheid, zelfredzaamheid bevorderen en zorg en ondersteuning bieden aan inwoners die dit nodig hebben.
Behandeling in de gemeenteraad
De programmabegroting is een voorstel van het college van B&W aan de gemeenteraad. Op 4 november discussieert de gemeenteraad over de begroting.