Gemeenteraadsleden wensen Veenendalers lichtpuntjes toe!

22 dec 2022, 14:47 Nieuws
gemeentehuis 8 b
VEENENDAAL - De lokale politici van de fracties in Veenendaal staan stil bij het eind van dit jaar en blikken vooruit richting het nieuwe jaar 2023:

Lichtpuntjes voor 2023 toegewenst

ProVeenendaal kijkt terug op een – vanuit de partij gezien – geslaagd 2022. We werden de grootste partij en doordat we met zoveel meer mensen zijn, kunnen we ook nóg meer in gesprek gaan met onze samenleving.

Wie ons volgt, weet dat we zeer actief zijn op vele fronten. De gesprekken en werkbezoeken leveren input op voor o.a. besluiten die we in onze fractie bespreken/nemen. Kijken we vooruit naar 2023, dan zíen we en máken we ons zorgen. Zorgen over onder andere de hoge energiekosten en de daarmee gepaard gaande financiële zorgen voor inwoners, organisaties en ondernemers. De organisaties en ondernemers die er óók voor zorgen dat onze inwoners hun inkomen behouden. Toch blijven wij positief ingesteld. Negativiteit levert weinig tot niets op. Schouders eronder en óp naar het nieuwe jaar #gewoondoen.

ProVeenendaal wenst iedereen een kerst vol liefde en gezondheid en een positief en mooi 2023 toe.

Nelleke Roelofsen
Raadslid ProVeenendaal


Mobiliteit

Gezond, Duurzaam en Veilig. Het zijn de kernwoorden van de inrichting van Veenendaal die inwoners en de gemeentelijke organisatie samen hebben vastgesteld voor de komende jaren. Mobiliteit is voor ons allemaal heel erg belangrijk. Het kan volgens ons gezonder, duurzamer en veiliger zonder dat we minder mobiel hoeven te worden. We zien veel inwoners al keuzes maken die hierbij passen.

Steeds vaker pakken we de elektrische fiets en maken we een wandeling. Maar het OV in Veenendaal kan beter en als we er voor kiezen om met de auto te gaan, staan we nog te vaak vast op de ontsluitingswegen. Ook zijn er nog veel inwoners die aan te drukke straten wonen en die klagen over geluid en luchtkwaliteit. En veel inwoners kunnen hun auto niet meer kwijt. Deze punten willen we oplossen in het nieuwe mobiliteitsplan. Laat ons weten wat u er van vindt!

Roelof Mulder
Raadslid ChristenUnie


Mobiliteit van de toekomst

Hoe ziet het vervoer in de toekomst er uit? Dat is de vraag die aan de orde komt in de startnotitie mobiliteit. Wat is de plaats van de auto in de openbare ruimte? Welke plaats krijgt de fiets in de openbare ruimte? Hoe richten we het openbaar vervoer in? Hierbij is een belangrijk punt dat we veel minder energie moeten gaan verbruiken willen we de wereld leefbaar houden.

Voor u als burger ligt er een belangrijke rol. Kiest u voor het gemak of draagt u ook wat bij voor een beter milieu? Dat is wel waar het uiteindelijk op neerkomt. Er zijn veel mooie oplossingen: Auto delen, meer fietsen, betaalbaarder OV, etc. Als SGP staan wij voor een nuchtere en realistische doelstelling. Dat betekent niet dat we daarmee de ambitie eruit halen, maar dat we met haalbare plannen moeten werken zodat we niet uit de bocht vliegen.

Dirk de Baat
Schaduw-raadslid SGP


Vrijwilligerswerk geeft kleur aan je leven

Ieder jaar, op 7 december, vindt de Nationale Vrijwilligersdag plaats. Deze dag staat in het teken van de vrijwilliger. Een uitgelezen kans voor vrijwilligersorganisaties om vrijwilligers te bedanken voor hun inzet.

De dag is ingesteld om aandacht te vragen voor al die vrijwilligers, mantelzorgers en andere actieve burgers die zich onbetaald inzetten voor andere mensen of goede doelen. En dit gebeurde ook in Veenendaal. Tal van Veense organisaties zetten hun vrijwilligers in het zonnetje. Die dag kleurde ons Veenendaal extra!

Vrijwilligers verdienen meer waardering en minder onnodige regels. Want vrijwilligers zijn namelijk een onmisbare schakel in onze samenleving. Juist omdat zij het niet doen voor het geld, maar vanuit een intrinsieke motivatie. Naast de waardering kijk ik uit naar de terugkeer van het traditioneel vrijwilligersfeest.

Alies Katerberg
Raadslid CDA


Op naar een fris jaar

Een jaar geleden gingen we opnieuw weer in lockdown. De pandemie hield velen van ons bezig en legde weer een schaduw over ons dagelijks leven. Nu we dit jaar de vrijheid terug hebben gekregen, is er ook meer ruimte om te kijken naar andere problemen.

Problemen die inwoners al lange tijd bezighouden. Bijvoorbeeld de stankoverlast die Veenendaal al enkele jaren teistert. Gelukkig hebben we inmiddels goede hoop dat daar nu een blijvende oplossing voor wordt gevonden. Maar er zijn meer dingen die aandacht vragen. Wij van Lokaal Veenendaal zijn er voor u en horen uw verhaal graag aan. Ook in het nieuwe jaar.

Wij wensen alle inwoners van Veenendaal fijne feestdagen en veel frisse schone lucht in het nieuwe jaar.

Barbara van Ravenswaaij
Raadslid Lokaal Veenendaal


Tijd voor een harde, confronterende campagne!

Uitschelden om geaardheid, uiterlijk en geslacht. Nageroepen en geseksualiseerd worden; ook in Veenendaal helaas geen onbekend fenomeen. Het tegengaan van straatintimidatie is voor de VVD al jaren een belangrijk onderwerp. Straatintimidatie kan snel overgaan in geweld, wat we afgelopen maand ook hebben gezien toen twee jongens werden bekogeld en achternagezeten vanwege hun geaardheid.

Vorige raadsperiode dienden we een motie in over het starten van een campagne tegen straatintimidatie. Deze motie is unaniem aangenomen. De uitwerking van deze vinden wij nog te passief, te zwak. De campagne die het college voor ogen heeft, is er een die vooral gericht is op melden en op nazorg voor slachtoffers. Belangrijk, dat zeker. Maar de VVD ziet graag een actieve, harde en confronterende campagne, zodat we daders extra laten nadenken en straatintimidatie al aan de voorkant tegengaan.

Marc-Jan van Dam
Schaduw-raadslid VVD


Stappen naar een inclusief Veenendaal

Vorige week was er een inwonersavond over LHBTIQ+ in Veenendaal. Op deze avond, georganiseerd door COC Midden Nederland en de gemeente, deelden inwoners verhalen en werden er gesprekken gevoerd over hoe het beleid van de gemeente verbeterd kan worden.

Ook na deze avond bleek weer dat er nog veel te doen is om Veenendaal echt inclusief te maken, maar dat de gemeente wel stappen in de goede richting zet. Een mooie avond die zeker een goed vervolg verdient.

Namens GroenLinks Veenendaal wens ik iedereen fijne feestdagen en een sociaal, groen en kleurrijk 2023!

Tijs van der Weele
Fractievoorzitter GroenLinks


Wasbare luiers stimuleren in Veenendaal

5 tot 10 procent van ons restafval bestaat uit wegwerpluiers. In de missie om ons restafval te verminderen kan het gebruiken van herbruikbare, wasbare luiers dus een flinke stap zijn. Hier stelden we in de raadscommissie vragen over.

Tegenwoordig zijn wasbare luiers een heel goed alternatief voor wegwerpluiers. Het is niet alleen beter voor het milieu, het is net zo hygiënisch én goedkoper: omdat een kind 200 keer zo veel wegwerpluiers nodig heeft als wasbare luiers is wasbaar op de lange termijn goedkoper. D66 Veenendaal vindt dat de gemeente het gebruik van deze luiers zou moeten aanmoedigen, bijvoorbeeld door jonge ouders over de voordelen te informeren. De wethouder deed na onze vragen de toezegging om een flyer over wasbare luiers te ontwikkelen en informatie hierover aan te bieden op de website duurzaamveenendaal.nl . Dit is een goede stap om ouders te informeren over wat ze kunnen doen om hun afval te verminderen!

Dennis Weijers
Schaduw-raadslid D66


2022: Wat een jaar...

En zo zijn we alweer aanbeland bij de laatste raadsvergadering van 2022. Een goed moment om terug te blikken.

Mede dankzij de SP:

  • zijn ruim 50.000 tegels omgezet in 5000 m2 groen;
  • wordt er 7% extra goedkope woningbouw gerealiseerd;
  • hebben Veenendalers meer mogelijkheden om openbaar groen te onderhouden;
  • is de skatebaan vervroegd opgeleverd en wordt deze beter onderhouden;
  • worden de Scootmobielclub, EHBO en Bouwdorp actief ondersteund bij het zoeken van een passende locatie;
  • wordt er werk gemaakt van een lokale Ombudspersoon;
  • etc., etc., etc.

Natuurlijk heeft de SP dit niet alleen gedaan. Binnen en buiten de raad werken we samen met eenieder die maar wil. Zeker ook met u. Doet u mee? Mail naar [email protected]

Jan Breur
Fractievoorzitter SP


Fijne feestdagen en een gezond 2023

De PvdA wenst alle inwoners en ondernemers van Veenendaal fijne feestdagen toe. En in de eerste plaats ook een goede gezondheid.

De PvdA spreekt de wens uit en werkt aan:

  • Bestaanszekerheid voor iedere inwoner;
  • Iedereen een betaalbaar dak boven het hoofd;
  • Een ieder de zorg krijgt die hij/zij nodig heeft;
  • Iedereen meetelt en dat iedereen meedoet naar vermogen;
  • Iedereen werk heeft waar hij/zij energie uit put;
  • Een nieuw schoolgebouw in Oost;
  • Cultuur een boost te geven met de aanzet voor een nieuw theater;
  • De energietransitie betaalbaar te houden;
  • Een gezond klimaat in Veenendaal te krijgen, waarin we respectvol omzien naar elkaar;
  • Zo snel als mogelijk circulair te willen zijn, geen afval meer creëren, en dus niets meer verbranden!
  • De PvdA zal alles doen om het vertrouwen van inwoners/ondernemers in de politiek te vergroten.

Namens de fractie van de PvdA,

Hans van de Braak
Fractievoorzitter PvdA