Valpreventie bij fysiotherapeut Bas van Silfhout

28 sep , 11:56 Nieuws
bas2
VEENENDAAL - Als je minder bang bent om te vallen, zul je ook minder snel vallen. Dat weet Bas van Silfhout zeker. Hij is fysiotherapeut bij Rembrandt Fysiotherapie & Revalidatie en behandelt mensen van 65 jaar en ouder.
“Met een training valpreventie leren we ouderen het vertrouwen terug te winnen in hun eigen lichaam. Zodat ze zonder zorgen het huis weer uit kunnen.”Bas: “In 2010 studeerde ik af als algemeen fysiotherapeut. Ik merkte dat ik het werken met ouderen erg interessant vond. Ik wilde er meer mee gaan doen en besloot de master Geriatrie te gaan volgen. Daarbij houd je je bezig met mensen van 65 jaar en ouder. Later deed ik nog de gespecialiseerde cursussen ‘Vallen Verleden Tijd’ en ‘Valanalyse’. Het contact en werken met ouderen vind ik leuk. Het past bij mij en ik krijg er energie van.” 
Bas vindt dat er niet genoeg aandacht is voor de gezondheid van 65-plussers. “Ouderen cijferen zichzelf vaak onterecht weg. Hoe ouder mensen worden, hoe minder belangrijk ze zich vinden. Ook lijkt het dat de samenleving daar zo over denkt. Daarom melden ze zich niet zo snel als er klachten zijn. Dat is jammer, want kwaliteit van leven is voor iedereen natuurlijk belangrijk. Bovendien kunnen ouderen vaak veel meer dan ze zelf denken.”Actief ouder wordenMaar hoe zit het met vallen? Bas: “Daar is nog een wereld in te winnen. We beginnen met het inschatten hoe groot het risico is om te vallen. Dat doen we door het stellen van drie basisvragen. Ben je in de afgelopen twaalf maanden gevallen? Ben je bezorgd over vallen? Heb je moeite met bewegen, lopen of evenwicht houden? Is het antwoord ‘ja’ op een of meerdere vragen? Zoek dan hulp. Ik zet me er graag voor in om mensen in beweging te krijgen en te houden. Want actief ouder worden is toch het mooiste wat er is? En het is goed voor je zelfvertrouwen.” 
Jannie de Gooijer (80) heeft bij Bas een training valpreventie gedaan. Ze is hier erg over te spreken: “Door een herseninfarct was ik in behandeling bij de fysiotherapeut. En ik was ook al eens gevallen. Bas stelde voor om de training te doen. Ik ben er tien keer geweest. Het heeft mij zelfverzekerder gemaakt. Eerlijk gezegd vond ik het best wel eng in het begin, maar ik heb mezelf overwonnen. Bas legt goed uit wat je moet doen en doet dingen voor. Verder leerde hij mij om te vallen. Dus wat doe je wel en niet als je toch valt. Ik vind het een zinvolle training. Ik raad iedereen aan om ook thuis te blijven oefenen. Wie weet volg ik later nog een tweede training. Daar denk ik nog over na."
Iedereen kan zich bij een fysiotherapeut in de buurt aanmelden voor hulp bij valpreventie. Of kan zich door de huisarts, praktijkondersteuner of via thuiszorg laten doorsturen. Rembrandt fysiotherapie & revalidatie geeft zelf de training ‘Vallen Verleden Tijd’. Bedoeld voor mensen van 65 jaar en ouder die wel eens zijn gevallen of gestruikeld. Maar de training is ook geschikt voor ouderen die onzeker of bang zijn om te vallen.
Wil je meer informatie of een afspraak maken? Neem dan contact op met Bas. Je kunt hem bellen op telefoonnummer (088) 05 09 999 of kijk op www.pmirembrandt.nl