Eerste zuil etensresten voor hoogbouw

Wethouder Marco Verloop en bewoner van appartementencomplex Matisse, Frans Davelaar.
Wethouder Marco Verloop en bewoner van appartementencomplex Matisse, Frans Davelaar.
Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – Vanaf deze week is het voor de eerste hoogbouwbewoners mogelijk om groente- fruit en etensresten te scheiden. Sinds eind december 2019 kunnen hoogbouwcomplexen met 20 woningen of meer een speciale gf+e-zuil aanvragen. Appartementencomplex Matisse met kartrekkers Hans Bos en Frans Davelaar deed meteen een aanvraag. De gf+e-zuil is deze week bij hen in de buurt geplaatst.

Voor de ingebruikname van de zuil stond een feestelijk moment gepland. Bewoner Frans Davelaar en wethouder Marco Verloop zouden deze gf+e-zuil aan de Slotemaker de Bruïnestraat feestelijk in gebruik nemen. Met veel inwoners bijeen komen is door de coronamaatregelen geen optie meer, maar we besteden er wél graag even aandacht aan!

Bewoners blij met de zuil

De bewoners van complex Matisse vroegen als eerste de gf+e-zuil aan bij de gemeente: “We moeten zelf wat aan het milieu doen, als we straks de wereld goed willen doorgeven”, zo stelt Hans Bos, technisch beheerder van VVE Matisse. “We wilden het direct regelen, want het levert ons tevens een financieel voordeel op”. Medebewoner Frans Davelaar sluit zich aan bij deze woorden: “Het is daarbij een kleine moeite om mee te doen. Nu kun je iedere avond even naar beneden lopen en het gf+e in de zuil gooien. Nooit meer een stinkende vuilniszak bij de deur is heel fijn! En de zuil staat pal bij ons voor de deur, dus gemak dient de mens. Ik ben er heel tevreden mee, weer een pluspunt op het Bruïneplein”.

Ook wethouder Marco Verloop is blij voor de eerste groep hoogbouwbewoners: “Afval scheiden en hergebruiken vinden wij belangrijk in Veenendaal. Goed om te zien dat inwoners zich daarvoor willen inzetten. Hoogbouwbewoners konden tot nu toe te weinig scheiden en hebben zich hard gemaakt voor deze gf+e-zuilen”.

Gf+e scheiden

Groente-, fruit- en etensresten scheiden heeft meerdere voordelen. Gf+e is geen afval, maar een grondstof. Door het te scheiden kan er biogas en compost van gemaakt worden. Daarnaast kunnen bewoners van hoogbouw hun gf+e nu dagelijks zonder kosten kwijt. Met de speciale gf+e-zuilen hoeven groenteresten, fruitschillen en ook etensresten zoals spaghetti of oud brood niet meer bij het restafval, wat op warme dagen nog wel eens voor stankoverlast zorgde. Voor meer informatie en het corona-proof aanvragen van een gf+e-zuil kijkt men op www.acv-groep.nl/gfe.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen