Burgemeester sluit woning na vondst drugslaboratorium

Foto:

VEENENDAAL – Burgemeester Gert-Jan Kats heeft een woning aan de Honingzwam in Veenendaal gesloten na de vondst van een drugslaboratorium. Het besluit van burgemeester Kats trad op 4 mei 2020 in werking en geldt voor een periode van drie maanden. Met deze tijdelijke sluiting wil de gemeente Veenendaal een eind maken aan drugsgerelateerde activiteiten vanuit deze locatie.

Op 1 mei 2020 trof de politie in de woning aan de Honingzwam een drugslaboratorium aan. Het drugslaboratorium is door de politie ontmanteld en de chemische stoffen zijn afgevoerd. De vondst werd gedaan na een melding van stankoverlast. De woning blijft voor de duur van drie maanden dicht en tot die tijd is het verboden de woning te betreden. De eigenaar van de woning is per brief geïnformeerd over de sluiting.

Niet tolereren

Burgemeester Gert-Jan Kats: “Als overheid treden we op tegen drugshandel. Daar horen stevige maatregelen bij, zoals het sluiten van een pand. Ik kan, mag en wil dit soort activiteiten in Veenendaal niet tolereren. Dit moet een duidelijk signaal zijn naar diegenen die zich bezighouden met dit soort praktijken. Ik wil graag iedereen oproepen die iets verdachts in zijn of haar omgeving ziet, dit te melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem.”

Opiumwet

Burgemeester Kats maakt voor het tijdelijk sluiten van panden waarin verdovende middelen boven de norm voor eigen gebruik worden aangetroffen, gebruik van de wet Damocles. Op basis van artikel 13b van de Opiumwet heeft de burgemeester de bevoegdheid om gebouwen, waarin verdovende middelen worden verkocht, afgeleverd, verstrekt of aanwezig zijn, tijdelijk te sluiten.

Signalen melden

Los van de criminele activiteiten is er ook het gevaar dat een drugslab of hennepkwekerij oplevert voor omwonenden. Bijvoorbeeld een vergroot risico op brandgevaar en lekkages en schimmels waar omwonenden onwel van kunnen worden. Door alert te zijn en signalen, hoe klein ook, snel te melden, kunnen inwoners en ondernemers hun steentje bijdragen aan de aanpak van deze vorm van criminaliteit. Pandeigenaren doen er goed aan om bij de verhuur of onderverhuur van hun pand goede afspraken te maken over met wat voor doel het pand gebruikt gaat worden. Leg deze afspraken altijd vast in een (huur)contract.

Signalen kunnen worden gemeld bij de politie (via 0900 8844) of via Meld Misdaad Anoniem (0800 7000).

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen