GF+e zuilen voor hoogbouw

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – Er komen speciale zuilen voor het inzamelen van groente-, fruit- en etensresten bij hoogbouw! 🥦🥥🍗🍕 Hier kun je je nog steeds voor aanmelden. Woon jij in hoogbouw met meer dan 20 wooneenheden? Dan kan je een GF+e zuil aanvragen. Belangrijk is dat voldoende buren ook hun GF+e afval willen scheiden.

Naast groente- en fruitresten, mogen ook etensresten zoals oud brood, restjes spaghetti en kippenbotjes in deze gf+e zuilen. De zuilen worden vooralsnog alleen geplaatst bij hoogbouw-wooncomplexen van 20 wooneenheden of meer. De zuilen worden niet zomaar geplaatst, maar moeten worden aangevraagd door de bewoners met een handtekeningenlijst. Als meer dan 50% van de bewoners een zuil wil (én minimaal twintig woningen) zal ACV een zuil plaatsen.

Het gebruik van de gf+e zuil is gratis. Per 1 september geldt voor het aanbieden van restafval het reguliere aanbiedtarief en vervalt  de huidige korting vanwege het niet beschikbaar stellen van gf+e voorzieningen.

Half januari ontvangen alle bewoners van wooncomplexen met twintig wooneenheden of meer een brief waarin staat hoe het aanvragen werkt. Op de website www.acv-groep.nl/veenendaal/gft+e is nu al informatie en het aanvraagformulier te vinden.

Kleine wooncomplexen later

Bewoners van wooncomplexen tot 20 woningen moeten voorlopig hun gf+e nog bij het restafval doen en worden hiervoor financieel nog steeds gecompenseerd met een lager tarief per aanbieding restafval. Wel kunnen zij, als zij hier ruimte voor hebben, een losse kliko met bruin deksel aanvragen, net als laagbouwbewoners. Vanaf eind 2020 wordt het plaatsen van zuilen waar mogelijk uitgebreid naar wooncomplexen tot 20 woningen.

Gf+e wordt biogas en compost
Van gf+e wordt biogas en compost gemaakt. Het is dus geen afval, maar een grondstof. Daarnaast ervaren mensen wel eens stankoverlast door gf+e-afval, vooral met warm weer. Met de speciale gf+e-zuilen kunnen bewoners van hoogbouw hun groente-, fruit- en etensresten dagelijks zonder kosten kwijt.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen