Biomassacentrale uit de gratie

Foto:

VEENENDAAL – De VVD, het CDA en GroenLinks spreken zich duidelijk uit tegen biomassacentrales, op zoek naar een oplossing om van aardgas af te komen. Vanavond, donderdag 23 april wordt over dit onderwerp ‘Transitie Warmte’ vergaderd tijdens een raadsvergadering.

“We zeggen nee tegen de plaatsing van een biomassacentrale in Veenendaal. Biomassa is een peperdure en naar onze mening niet duurzame oplossing uit het Klimaatakkoord, om ons land af te helpen van het aardgas”, schrijft Yvonne Bottema van de VVD. “Nu zijn wij er sowieso niet happig op om snel van gas los te gaan, maar het kappen en verbranden van bomen voor biomassa is voor de VVD onbespreekbaar. Bij verbranding zorgt zulke biomassa voor veel meer vervuilende uitstoot dan kolen en gas tezamen. Deze zwaar gesubsidieerde biomassacentrales zijn zogenaamd CO2-neutraal verklaard door een stevige lobby van de elektriciteitsbedrijven. Onbegrijpelijk, want hout verbrandt veel sneller dan een boom in het bos weer aangroeit. Daarnaast ontstaat er een verdienmodel, waarbij mondiaal hele bossen worden gekapt om deze vervolgens in Nederlandse ovens te verbranden. Omgekeerde wereld!”

“Betaalbare warmtetransitie is een uitdaging!”, vindt Eric Enzlin van het CDA. “De CDA-fractie is van mening dat we, vanwege het klimaatprobleem, niet door kunnen gaan met fossiele brandstoffen. Maar hoe dan wel en in welke mate het alternatief betaalbaar is, is nog niet duidelijk. Het aanwijzen van verkenningswijken moet voldoende informatie gaan opleveren. Voor het CDA is het belangrijk dat de energie- en warmtetransitie wordt vormgegeven op basis van onze kernwaarden: duurzaam in het verlengde van het rentmeesterschap, met draagvlak onder onze inwoners, met solidariteit als het gaat om de betaalbaarheid. Die vormgeving en de rol van de overheid om de publieke gerechtigheid te waarborgen is op dit moment nog onvoldoende helder. Technisch kan het. De betaalbaarheid van de huidige techniek (een hoeksteen in het bouwwerk) is echter onze grootste zorg. Houtachtige biomassa levert milieuproblemen op, niet wenselijk dus. Innovatie is heel belangrijk. Terecht dat de gemeente de verkennende fase ingaat.”

“Hoe houden we Veenendaal warm?”, vraagt Kees Oskam van GroenLinks zich af. “Nederland gaat veranderen en Veenendaal ook. In de toekomst zullen we Veenendaal moeten verwarmen zonder gebruik te maken van aardgas. Niet alleen omdat dat is afgesproken in het landelijke klimaatakkoord, maar vooral omdat we Veenendaal energieneutraal willen maken in 2035. En dat is niet eenvoudig. Nu ligt er een eerste versie van de Transitievisie Warmte voor de gemeente Veenendaal. Daarin staat uitgewerkt wat de gemeente gaat doen om Veenendaal aardgasvrij te maken. Bijvoorbeeld dat we geen gebruik maken van biomassa, omdat dat niet de milieuwinst oplevert die er eerst van werd verwacht. Daar is GroenLinks blij mee. Anderzijds is er nog veel open en onduidelijk. Het uitgangspunt voor GroenLinks is dat Veenendaal zo milieuvriendelijk mogelijk wordt verwarmd en dat de Veenendalers niet met onnodige kosten worden opgezadeld. Nederland gaat veranderen, en Veenendaal ook. GroenLinks staat ervoor dat we dat zo eerlijk en milieuvriendelijk mogelijk doen.”

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen