Tweederde deel jeugd zorgelijk over klimaatverandering

Foto:

VEENENDAAL – 67% van de jongeren in gemeente Veenendaal maakt zich zorgen om klimaatverandering. Sterker nog, 68% zou zelf best wat meer willen doen om die tegen te gaan. Dat blijkt uit een onderzoek onder 361 jongeren tussen de 16 en 26 jaar, dat de Natuur en Milieufederatie Utrecht (NMU) uitvoerde in opdracht van de gemeente. Met behulp van de online tool Swipocratie kregen de deelnemers diverse klimaatdilemma’s voorgelegd én konden ze al ‘swipend’ aangeven hoe de gemeente moet verduurzamen. De resultaten, vandaag gepubliceerd, geven een uniek inkijkje in de belevingswereld van de nieuwe generatie.

Wel minder kleren kopen maar niet minder vliegen

Om onze energiebehoefte klimaatvriendelijker te maken, zijn er grofweg twee mogelijkheden: energie besparen en het restant duurzaam opwekken. Daarom werd de jongeren eerst gevraagd welke duurzame keuzes zij zouden willen maken in het dagelijks leven. Wat blijkt? De meeste jongeren zijn best bereid om korter te douchen, energiezuinige apparaten te kopen en minder kleding te kopen. Maar minder vlees eten, of inleveren op die verre vliegvakantie? Dat is voor twee op de drie jongeren nu nog een brug te ver.

Dan de duurzame energie. Hoe en waar kunnen we dat in Veenendaalhet beste gaan opwekken?  Ook daarover kon worden gestemd in de Swipocratie, aan de hand van een reeks beelden van energie-opties. En ook daar hebben de jongeren duidelijke voorkeuren. Liefst 94% heeft geen problemen met zonnepanelen op bedrijfsdaken, en ook op woningdaken (92%) en langs snelwegen (88%) mag zonne-energie worden geproduceerd. Maar minder enthousiasme (33%) is er voor zonneparken in de natuur;  warmte uit de aardbodem (77%) kan op meer steun rekenen. Verder valt op dat de deelnemers windmolens best zien zitten: 75% zegt ‘ja’ tegen molens bij bedrijventerreinen.

De jongeren kregen vervolgens een aantal dilemma’s voorgelegd: want wat nou als je moet kiezen tussen twee opties met dezelfde energie-output? Ga je dan voor 15 voetbalvelden vol zonnepanelen in plaats van één windmolen? Het antwoord is nee: 80% van de respondenten heeft dan toch liever de windmolen. En de mestvergister werd als minder goede oplossing gezien: slechts 24% kiest hiervoor wanneer ze de keus moeten maken tussen een windmolen en een vergister.

Jongeren betrekken

Bij gesprekken die gemeenten lokaal organiseren over verduurzaming is er vaak geen jongere te bekennen. Reden genoeg voor de NMU om, na een geslaagde pilot in gemeente De Bilt, een brede jongerencampagne teorganiseren in 12 Utrechtse gemeenten. Het doel is simpel: jongeren een stem geven in lokale gesprekken over klimaat en energie.

Ook wethouder Marco Verloop ziet daar de meerwaarde van in: “Jongeren hebben de toekomst. Klimaatbeleid gaat ook over hun toekomst. Dus goed dat ze meepraten. Dat is ook het mooie aan dit project: jongeren opzoeken waar ze zijn, op een manier die hen aanspreekt. Op deze manier geven ze een belangrijk signaal af.”

Ontwerpen met jongeren

De campagne kent nog een vervolg: in de live-sessie in De Cultuurfabriek op vrijdag 8 november 2019 kunnen jongeren zelf een ontwerp maken voor een energieneutraalVeenendaal. Daarom ook een oproep: ben jij tussen de 16 en 26 jaar, woon jij in Veenendaal en wil je samen met andere jongeren aan de slag om een plan te maken over hoe we de gemeente van duurzame energie kunnen voorzien? Meld je dan aan via [email protected]. Let op: er zijn nog een beperkt plaatsen beschikbaar dus wees er snel bij! O ja… voor elke deelnemer aan de ontwerpsessie ligt een bioscoopbon klaar!

‘Watt Nou’ wordt georganiseerd met steun van de provincie Utrecht.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen