Tekort sociaal domein loopt op tot 7,2 miljoen

Foto: Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – Bij de vaststelling van de kadernota 2020-2023 heeft de gemeenteraad besloten om stevige maatregelen te nemen binnen het sociaal domein om onze inwoners goede zorg te kunnen blijven bieden en om Veenendaal financieel gezond te houden. De programmabegroting 2020-2023 laat zien dat met de uitvoering van deze maatregelen en extra gelden van het rijk de begroting in 2023 nipt sluitend is.

De financiële prognose toonde bij de kadernota een structureel tekort binnen het Sociaal Domein dat de komende jaren oploopt tot 7,2 miljoen euro. Dit als gevolg van toenemende kosten voor met name de jeugdhulp. Alle gemeenten kregen er taken bij, maar niet de bijbehorende financiën. Het college gaf aan dat het Rijk haar verantwoordelijkheid moest nemen door de middelen beschikbaar testellen die nodig zijn. Dankzij extra gelden van het Rijk en de al genomen maatregelen is de begroting voor de jaren 2021, 2022 en 2023 structureel en reëel in evenwicht.

In de Programmabegroting 2019 en Kadernota 2020-2023 zijn de financiële effecten van de maatregelen en zoekrichtingen binnen het sociaal domein verwerkt. Dit effect loopt op van € 2,75 miljoen in 2020 naar€ 4,5 miljoen in 2023. Met de invulling van deze maatregelen en zoekrichtingen is in 2019 gestart, maar onzeker is in hoeverre het financiële effect volledig wordt gerealiseerd.Na verwerking van de oplossingsmogelijkheden resteert een begrotingstekort van € 1.055.000 in 2020 en een klein overschot voor de jaren 2021 tot en met 2023 van € 69.000 in 2021, € 1.000 in 2022 en € 127.000 in 2023. De nadruk voor de komende jaren ligt op de uitvoering van de geformuleerde ambities in het raadsprogramma. Voor nieuwe uitgaven blijft gelden dat ze noodzakelijk en onontkoombaar moeten zijn.

Voorzichtig optimistisch

Wethouder Marco Verloop: “Zowel bij de programmabegroting van vorig jaar als bij de kadernota dit voorjaar hebben we als college ingrijpende maatregelen moeten voorstellen om Veenendaal een gezonde en toekomstbestendige gemeente te laten blijven. In het raadsprogramma hebben we met de toekomstige financiële prognoses in ogenschouw al minimale ambities geformuleerd voor de komende vier jaar. We zijn voorzichtig optimistisch over de financiële prognose voor de jaren 2021-2023. De begroting is dan nipt structureel en reëel in evenwicht door onder andere extra gelden van het rijk. Het tekort van € 1.055.000 in 2020 dichten we uit de algemene reserve. Tegelijkertijd hebben we nog steeds een enorme opgave om de komende jaren de besparingen te realiseren die de gemeenteraad heeft vastgesteld binnen het sociaal domein.“ Deze keuzes leiden tot ingrijpende financiële effecten voor een kwetsbare groep in de samenleving. Verloop: “Uitgangspunt is en blijft dat we de noodzakelijke zorg en ondersteuning leveren. Bovendien blijft het noodzakelijk om de financiële reserves weer op niveau te brengen, zodat we deze in economisch slechte tijden kunnen inzetten om maatregelen te dempen die de zwakkeren in de samenleving zouden treffen.”

Integraal beleidskader Sociaal Domein

Marco Verloop: “Het integraal beleidskader Sociaal Domein dat we ontwikkelen, is het uitgangspunt voor beleid binnen het sociaal domein. Dit betekent dat we binnen het sociaal domein de komende jaren onze manier van werken blijven verbeteren. Betere en passendere ondersteuning bieden aan de persoon die dit nodig heeft. Meer maatwerk, maar ook flexibiliteit. Daarnaast kijken we naar de toenemende ondersteuningsvraag en kosten. Bij de ontwikkeling van dit beleid zijn inwoners betrokken. In januari 2020 neemt de gemeenteraad een besluit over het integraal beleidskader.”

Indexering en kostendekkende tarieven

Het college stelt voor om de gemeentelijke belastingen en heffingen te verhogen met 1,5%. Dit is in lijn gebracht met de hoogte van indexering zoals het Rijk die stelt.

Behandeling in gemeenteraad

Jaarlijks biedt het college de raad een programmabegroting aan voor het komende jaar. De programmabegroting geeft informatie over wat de gemeente van plan is te gaan doen, hoeveel geld daarvoor wordt geraamd en hoe de gemeente aan dat geld verwacht te komen.Het raadsprogramma ‘iedereen doet mee’ is leidend geweest voor het opstellen van deze begroting. In de raadsvergadering van donderdag 7 november debatteert de gemeenteraad over de Programmabegroting en worden besluiten genomen. In de aanloop daarnaartoe is er op dinsdag 29 oktober gelegenheid om in te spreken tijdens een inspraakavond van de raad.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen