Burgemeester: ‘Voel pijn die kwestie bij islamitische gemeenschap veroorzaakte’

Foto: Gemeente Veenendaal

VEENENDAAL – Burgemeester Gert-Jan Kats besluit om het NTA-rapport zoveel mogelijk te openbaren. In dit rapport staat een krachtenveldanalyse centraal die in 2018 door het bureau Nuance door Training en Advies (NTA) – in opdracht van de gemeente – in Veenendaal is uitgevoerd. Met deze stap komt de burgemeester tegemoet aan de wens om het rapport openbaar te maken.

De aanleiding voor het NTA-onderzoek was dat er in de periode 2013-2018 breed in de Nederlandse samenleving zorgen waren over polarisatie en radicalisering. Ook in Veenendaal waren zorgen over een mogelijk salafistisch netwerk. Hierdoor ontstond de behoefte aan een onafhankelijk beeld van het lokale speelveld. Daarom werd in 2017 aan NTA de opdracht gegeven om een krachtenveldanalyse uit te voeren en de lokale situatie in kaart te brengen. Het rapport hierbij is een momentopname van de toen aanwezige islamitische organisaties en netwerken in Veenendaal. De resultaten van de krachtenveldanalyse worden inmiddels al jaren niet meer gebruikt vanwege de beperkte houdbaarheid van dit type onderzoek.

Geheimhouding gedeeltelijk opgeheven

Het onderzoek van NTA had betrekking op een gevoelige kwestie. Aan geïnterviewden in het onderzoek is bronbescherming en anonimiteit toegezegd. Het rapport is door NTA als geheim geclassificeerd en de resultaten zijn zo beperkt mogelijk gedeeld. Er is door een bezwaarmaker verzocht om het rapport openbaar te maken. In november 2023 heeft de gemeenteraad, op advies van de bezwaarschriftencommissie, besloten de geheimhouding op het rapport gedeeltelijk op te heffen. Daarbij riep de raad de burgemeester op om zoveel mogelijk openbaar te maken. Om te kunnen beoordelen wat openbaar gemaakt kon worden, zijn door de burgemeester gesprekken gevoerd met alle personen en organisaties die in de te openbaren versie benoemd worden. Het belangrijkste uitgangspunt hierbij was dat openbaarheid er niet toe mocht leiden dat de persoonlijke levenssfeer van betrokken personen en organisaties zou worden aangetast of dat de veiligheid van deze personen en organisaties in het geding zou zijn. Op basis van deze afweging heeft de burgemeester nu besloten om het NTA-rapport zoveel mogelijk te openbaren.

Bouwen aan hernieuwd vertrouwen

Burgemeester Gert-Jan Kats: “In gesprekken met personen en organisaties uit de islamitische gemeenschap voel ik de pijn die de kwestie heeft veroorzaakt. Ik heb me er afgelopen jaren voor ingezet om het vertrouwen te herstellen. En dat zal ik blijven doen. Ik hoop dat het zoveel mogelijk openbaar maken van het rapport en de gesprekken die we daarover hebben gevoerd, bijdragen aan het verder opbouwen van hernieuwd vertrouwen en onderlinge samenwerking in het belang van de Veense samenleving.”

Openbaar gemaakte versie op de website

De openbaar gemaakte versie van het NTA-rapport is te raadplegen via www.veenendaal.nl/nta-rapport

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen