Tips voor het aanleggen van een grote tuin

Foto:

REGIO – Een grote tuin helemaal opnieuw aanleggen is een hele klus. Als je een nieuwbouwwoning koopt met een flinke lap grond er omheen dan zinkt de moed je wellicht in de schoenen als je de deur uitstapt en uitkijkt over een enorme zandbak. Want meer dan een simpel tegelpaadje wordt doorgaans niet aangelegd bij de oplevering. De rest mag de nieuwe eigenaar toch echt zelf doen. Het wordt dus tijd voor een plan van aanpak voor de tuin.

Zelf doen of uitbesteden?

Je kunt het aanleggen van de tuin natuurlijk uitbesteden aan een hoveniersbedrijf. Die gaan voor je naar een technische groothandel om de nodige spullen in te kopen en gaan vervolgens aan de slag, meestal aan de hand van een vooraf met de klant opgestelde tekening hoe de tuin moet worden. Er worden paden aangelegd van mooie siertegels, een gazon, een vijver, perken met planten en struiken en een tuinafscheiding. Precies zoals de klant het wil. Als je een beetje handig bent en groene vingers hebt kun je dit natuurlijk ook zelf doen. Het is een flinke klus, maar het voordeel is dat je het in fases kunt doen.

Hoe houd je je tuin groen?

Een grote tuin tijdens hete droge zomers water geven met een gieter, daar ben je wel een paar uur mee bezig. Je kunt de irrigatie ook op een andere manier regelen. Zo kun je een groot gazon van water voorzien met een ondergronds systeem. Je hoeft dan alleen maar de kraan open te draaien. Datzelfde geldt voor grotere stukken tuin waar bomen en struiken staan. Grotere planten en ook bomen hebben doorgaans wortels die diep de grond in gaan en dus ook bij langere droge periodes kunnen zij nog aan genoeg water komen. Maar kleinere planten hebben in zo’n geval natuurlijk wel wat hulp nodig om niet te verdrogen. Als je de irrigatie van de tuin goed regelt, kun je ook voorkomen dat die juist te nat wordt. Want plassen op je gazon zorgen er natuurlijk voor dat het gras gaat verrotten en dat is ook niet de bedoeling.

Een groene tuin heeft de toekomst

Tuinen moeten groener, vinden zowel de overheid als milieu organisaties. Dus de hele tuin dicht leggen met tegels heeft niet de voorkeur. Natuurlijk kan het wel als tuinieren niet jouw ding is. Als je niet aan de gang wilt met waterslangen in verschillende lengtes om je tuin te verzorgen zijn er gelukkig nog wel andere opties. Er zijn planten die relatief weinig onderhoud vragen. Ze groeien niet hard en hoeven dus ook niet om de paar maanden te worden gesnoeid. Grotere bomen, die ook prima als tuinafscheiding kunnen dienen, doen er jaren over om te groeien en daar heb je dus zeker in het begin ook niet heel veel omkijken naar. Je kunt bij het aanleggen van een tuin wel degelijk rekening houden met de hoeveelheid onderhoud die de tuin vraagt en er toch een groene tuin van maken.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen