Experiment en zusterschap centraal in Monster en The Color Purple

Foto: Eli Ade

VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal heeft komend weekend twee voorstellingen. Op zaterdag 23 maart (20.00 uur) is de film Monster te zien. Op zondagmiddag draait om 14.30 uur The Color Purple. De films van het Filmhuis zijn toegankelijk voor leden en niet-leden. Kaartverkoop is bij de kassa of in voorverkoop via de website.

Monster

‘Een experiment bij natuurkunde’, verklaart de 11-jarige Minato (gespeeld door Soya Kurokawa) in Monster aan zijn moeder Saori. Zij had gezien dat zijn thermosfles was gevuld met modder. Het is één van de vreemde voorvallen bij Minato, die onder meer zonder aankondiging zelf zijn haar knipt. Of van school thuiskomt met maar één schoen. Het verhaal wordt nog raadselachtiger als zijn moeder hem in een verlaten spoortunnel vindt. Ze hoort hem steeds maar zeggen: ‘Wie is het monster?’ Dat is de kernvraag van de film: wie of wat zorgt ervoor dat een op het eerste gezicht zorgeloos kind als Minato zich steeds vaker opsluit in zijn gevoelswereld? Ook zijn moeder (vertolkt door Sakura Ando) krijgt steeds minder contact met haar zoon. Op de zoektocht naar inzicht lijkt het spoor naar klassenleraar Hori (Eita Nagayama) te leiden, maar of dat de veroorzaker is van Minato’s gedrag?

Monster (oorspronkelijke titel: Kaibutsu) is de zestiende speelfilm van de Japanse cineast Hirokazu. De film sluit aan bij zijn vaste thema’s: sterke en gebroken familiebanden en het lot van eenzame kinderen.

The Color Purple

The Color Purple is het inspirerende verhaal van drie vrouwen over zusterschap. Celie, Shug, Sofia spelen de hoofdrol in een verhaal, dat zich afspeelt in Georgia in 1909. In het zuiden van de Verenigde Staten probeert een Afro-Amerikaanse vrouw te overleven. De drie vrouwen streven er naar om de tegenspoed waarin ze zijn geboren te overwinnen. Ze blijven bij elkaar om hun meest authentieke zelf te vinden. Het is de onbreekbare band die hen het geloof geeft om door te zetten. Ze smeden hun eigen identiteit als zwarte vrouwen. Wat deze film definieert, zijn subtiele aanpassingen aan het oorspronkelijke verhaal uit de gelijknamige roman en de personages.

Scenarioschrijver Blitz Bazawule: “Ik heb deze kans met beide handen aangegrepen. Tot op heden is The Color Purple mijn favoriete roman aller tijden. Ik herinner me dat ik het las toen ik een tiener was. Ik heb het uit een bibliotheek meegenomen en in één keer heb uitgelezen! Op het moment dat ik de eerste pagina opensloeg, was ik meteen gefascineerd omdat de eerste twee woorden in het boek ‘Lieve God’ zijn. Ik kon niet zeggen of dat betekende dat de hoofdpersoon aan God schreef of dat God zo dicht bij haar was dat God haar dierbaar was. Of ik was God, omdat ik het boek las. Geen enkele roman is sindsdien zo meeslepend geweest. Het verandert je ook niet, elke keer dat je het leest.”

Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Informatie over voorverkoop, toekomstige films en het lidmaatschap is te vinden op www.filmhuisveenendaal.nl.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen