‘Verbetering van mobiliteit, bereikbaarheid en verkeersveiligheid’

Foto: veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL – Deze week stelde het college van B&W het concept Omgevingsprogramma integrale mobiliteit vast. In 2023 is gemeente Veenendaal samen met verkeerskundig adviesbureau Goudappel begonnen aan een verkeers- en vervoersplan voor Veenendaal.

De leefbaarheid, de economie en de groei van Veenendaal vragen om een structurele verbetering van de mobiliteit, bereikbaarheid en verkeersveiligheid. Veenendaal zet voor de komende jaren nog beter in op bereikbaarheid voor iedereen en op minder verkeersslachtoffers. Deze ambities vragen om een integrale en strategische benadering en het stellen van prioriteiten. Het Omgevingsprogramma integrale mobiliteit (OPIM) helpt hierbij.

In het OPIM zet te gemeente een stip op de horizon voor mobiliteit in en rondom Veenendaal tot 2040. In dit toekomstbeeld zijn de thema’s verkeersveiligheid, leefbaarheid, centrum, autoverkeer, openbaar vervoer, fietsen, voetgangers en Spoorzone het belangrijkst en willen we gezond mobiliteitsgedrag stimuleren.

Wethouder Engbert Stroobosscher: “Veenendaal groeit en daarmee wordt ook de mobiliteit in onze plaats steeds groter. De komende jaren willen we het prettige verblijfsklimaat in Veenendaal behouden door er voor te zorgen dat overlast van verkeer zo weinig mogelijk voorkomt. Daarnaast vind ik het heel belangrijk dat we in Veenendaal inzetten op veilig verkeersgedrag, het beschermen van kwetsbare verkeersdeelnemers en dat we ervoor zorgen dat onze wegen ook veilig ingericht zijn.”

De openbare ruimte van Veenendaal moet voetgangers, fietsers, automobilisten en OV-gebruikers aanmoedigen om nog meer in beweging te zijn, om te fietsen en te wandelen in een prettige, gezonde en groene omgeving. Daarbij is het (winkel)centrum van Veenendaal aantrekkelijk en bereikbaar voor bezoekers en ondernemers. Voor automobilisten en OV-gebruikers blijft Veenendaal een goed bereikbare plaats, waarbij doorgaand verkeer gebruik maakt van de hoofdroutes.

Ambities

Het OPIM sluit aan op de doelen die we als Veenendaal in de Omgevingsvisie hebben vastgesteld om een gezonde, duurzame en veilige gemeente te zijn. Daarom willen we in de komende jaren meer mogelijkheden bieden om te bewegen in de openbare ruimte en (sport)parken. Hiervoor maken we wandelen en fietsen nog aantrekkelijker. En er wordt er ruimte geboden aan klimaatadaptatie en duurzame mobiliteit, waarbij duurzame alternatieven aanwezig en aantrekkelijk zijn. Ook zorgen we voor een fysiek en sociaal veilig ingerichte openbare ruimte.

Afstemming en vaststelling

Het OPIM is zorgvuldig afgestemd met verschillende groepen belanghebbenden uit Veenendaal. Hiervoor is onder andere een bewoners-enquête uitgezet en hebben belangengroepen en regiopartijen (overheden, vervoerders en hulpdiensten) meegedacht over de koers voor mobiliteit in Veenendaal. Ook de gemeenteraad is om input gevraagd. Alle input is zo goed mogelijk verwerkt in het OPIM. Het programma is integraal afgestemd op beleid, participatie, financiën, ruimtelijke ontwikkelingen en de meerjarenplanning. In maart bespreekt de gemeenteraad het OPIM en wordt een raadsbesluit gevraagd.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen