Lupasafe aan het roer van EU-cyberbeveiligingsprogramma

´Het Lupasafe kernteam draagt samen met partners het EU-project voor mkb´ers´
´Het Lupasafe kernteam draagt samen met partners het EU-project voor mkb´ers´
Foto: Lupasafe

VEENENDAAL – Het European Cybersecurity Competence Centre van de EU heeft Lupasafe, Veenendaals bedrijf en partner van Bedrijvenkring Ondernemend Veenendaal, geselecteerd om mkb’ers te helpen hun cyberbeveiliging te verbeteren. Als onderdeel van het ECCC-programma voor cyberbeveiliging voor het mkb (CYSSME) maakt Lupasafe deel uit van een team van deskundigen uit de hele EU dat is gekozen om de cyberbeveiliging voor meer dan 300 mkb-bedrijven in de EU te evalueren en te verbeteren en daarbij 100.000 bedrijven te betrekken.

De rol van Lupasafe in het project is om alle mkb´s in de EU inzicht te geven in cyberrisico’s, ter ondersteuning van hun IT-audit en compliance. Lupasafe heeft ervaring met grootschalige projecten door de Cybermonitor, de samenwerking met BOV Veenendaal waarin Lupasafe basis cybersecurity beschikbaar stelt aan ruim 850 bedrijven. Daarnaast heeft Lupasafe al twee andere grote EU-projecten ondersteund: het beveiligen van de infrastructuur van de toeleveringsketen in de grote scheepvaarthaven van Galati – in een oefening waarbij kwetsbaarheden in het systeem werden geïntroduceerd, heeft Lupasafe deze allemaal correct geïdentificeerd en actie ondernomen. Het tweede project bestond uit het bieden van cyberondersteuning aan Italiaanse productietoeleveringsketens voor hun NIS2-naleving.

Snelle zelfredzaamheid en NIS2 Compliance
In het CYSSME project kunnen mkb-bedrijven profiteren van een initieel financieringsprogramma van € 4,5 miljoen om hun verbeteringen op het gebied van cyberveiligheid te evalueren. CYSSME ontwikkelt een aanpak om cyberbeveiliging te ontwikkelen en op te schalen ten behoeve van de 23,4 miljoen kleine en middelgrote ondernemingen in de EU. De initiële focus ligt op het veiligstellen van bedrijven in technologie, industrie, e-commerce en kleine en middelgrote detailhandelsbedrijven. Mkb-bedrijven kunnen binnen twee tot zes maanden zelfvoorzienend worden op het gebied van cyberbeveiliging, snel leren risico’s te identificeren en te beheren en een veilige procesaanpak voor hun hele bedrijf ontwikkelen. Ook kunnen ze ondersteuning krijgen voor NIS2-complianceregels die vanaf september 2024 van toepassing zijn.

Hoe kan ik meedoen?
Europese mkb´ers die actief willen werken aan hun cyberveiligheid kunnen de diensten van CYSSME deels laten subsidiëren. Er is een subsidiebudget van ongeveer 20.000 euro per bedrijf of organisatie beschikbaar. Elke kleine of middelgrote onderneming die de eerste fase van een cyberbeveiligingsproject met CYSSME afrondt binnen de zes maand na opstarten, kan diensten voor voorstudie, technologie, installatie en integratie, coaching, opleiding en projectdocumentatie laten subsidiëren.

Elke mkb´er binnen de EU kan een aanvraag indienen, die door CYSSME beoordeeld wordt. De uiteindelijke selectie is gebaseerd op de behoeften, de sector en de inspanning die de aanvrager wil tonen. CYSSME vereist dat een onderneming genoeg tijd vrijmaakt om in een korte periode hun cyberveiligheid volledig te optimaliseren. CYSSME verwacht ook dat elke onderneming actief bijdraagt aan het verhogen van het bewustzijn over cyberbeveiliging. Hierover worden vooraf afspraken gemaakt.

Mkb-bedrijven gevestigd in de EU kunnen zich aanmelden via www.cyssme.eu

Over Lupasafe
Lupasafe biedt continue scanning van medewerkers, IT en proces-risico´s in een altijd up-to-date dashboard. Resultaten worden gedeeld in begrijpelijke maandrapportage met aanbevelingen voor management, systeembeheer, websiteontwikkelaar en HR. Lupasafe is o.a. partner van Schuiteman Accountants & Adviseurs, INAA group en Samen Digitaal Veilig, een initiatief van branche- en beroepsorganisaties, MKB-Nederland en VNO-NCW.

Meer informatie over het Cybermonitor project in Veenendaal: www.boveenendaal.nl/cyber
Meer informatie over Lupasafe: https://lupasafe.com .

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen