Oplevering De Groene Grens tussen Veenendaal en Ede

Vlnr: wethouder Stroobosscher, burgemeester Kats en wethouder De Pater.
Vlnr: wethouder Stroobosscher, burgemeester Kats en wethouder De Pater.
Foto:

VEENENDAAL – Afgelopen decennia is er gewerkt aan de aanleg van het natuurgebied De Groene Grens tussen Veenendaal en Ede. Het natuurgebied is inmiddels helemaal af en wordt volop bezocht door natuurliefhebbers en recreanten. Om stil te staan bij dit bijzondere resultaat, is de oplevering met een slotfeest gevierd. Op vrijdag 23 september 2023 zijn er door burgemeester en wethouders drie notenbomen geplant. Ook onthulden beide wethouders het informatiebord over De Groene Grens en het straatnaambord van het pad dat door De Groene Grens richting de melktap loopt. Op zaterdag 23 september 2023 is het feestelijk gevierd met omwonenden en belangstellenden.

Samenwerking tussen twee gemeenten

Samen met iedereen die betrokken is geweest bij de ontwikkeling van De Groene Grens is op vrijdag 22 september stilgestaan bij dit prachtige resultaat. Wethouder Engbert Stroobosscher van gemeente Veenendaal en wethouder Peter de Pater van gemeente Ede vertelden trots over de samenwerking tussen de twee gemeenten. Wethouder Engbert Stroobosscher: “Het is een verstandig besluit geweest om op deze manier vorm te geven aan de grens tussen de twee gemeenten. Bewoners van Veenendaal-oost en de bewoners van Ede die aan de Groene Grens wonen hebben een fantastisch uitloopgebied. Zij hebben de garantie dat dit 40 jaar zo blijft. Daarnaast levert De Groene Grens een bijdrage aan de biodiversiteit. Iets wat beide gemeenten belangrijk vinden”.

Groot feest in De Groene Grens
Op zaterdag 23 september is dit groots gevierd met alle omwonenden. Een gevarieerd programma zorgde ervoor dat er voor iedereen wat te beleven was. Zo konden kinderen knutselwerkjes maken, waren er dansoptredens, bezocht men de tentoonstelling over het ontstaan van De Groene Grens en maakten velen gebruik van de mogelijkheid om (nader) kennis te maken met het gebied en mee te wandelen met een ecoloog. Ook Stadsakkers en Moestuin Het Buitenhof, die zich in De Groene Grens bevinden, openden hun deuren met een eigen programma. Iris Henneken, bewoner Veenendaal-oost: “Samen met mijn gezin maak ik volop gebruik van De Groene Grens. Zo wandelen we regelmatig door het gebied. Tijdens de wandeling lopen we nog even langs de melktap en halen we verse eieren. Dat De Groene Grens tegen onze woonwijk aan ligt is voor ons een verrijking. Leuk dat het nu dan ook echt helemaal af is”.

Samenspel van natuur, landbouw en waterberging

De Groene Grens is een unieke plek mede door de functies en natuurwaarden van het gebied. Marie-Louise, projectmanager gemeente Veenendaal: “Een deel van De Groene Grens fungeert als waterberging voor de wijk Veenendaal-oost en de boerderij van de familie Van Ruiswijk is ingepast door middel van natuur-inclusieve landbouw. Naast deze functies, heeft het gebied unieke natuurwaarden door de aanwezigheid van zeldzame plantensoorten en vogels”. In totaal hebben zich meer dan 40 bedreigde soorten gevestigd in De Groene Grens. Een uitzonderlijke rijkdom, waardoor De Groene Grens zich onder de natuurparels van Midden-Nederland mag scharen.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen