Grote en kleine dilemma’s in Filmhuis Veenendaal

Scene uit Oppenheimer
Scene uit Oppenheimer
Foto: Universal Studios

VEENENDAAL – Filmhuis Veenendaal vertoont binnenkort drie films in Spectrum. Zaterdag 30 september om 20.00 uur Oppenheimer, zondag 1 oktober om 14.30 uur Il primo giorno della mia en woensdag 4 oktober La Famille Bélier. Het Filmhuis is toegankelijk voor zowel leden als niet-leden.

Oppenheimer

Oppenheimer liep stage in Utrecht. Robert Oppenheimer, wiens achternaam de titel is van de film die zaterdag 30 september in Filmhuis Veenendaal draait, bezocht in de 20’er en 30’er jaren onder meer de universiteiten van Leiden en Utrecht om zich in de kwantummechanica te bekwamen.

Manhattan Project

Regisseur Christopher Nolan (Inception, Tenet, Dunkirk) concentreert zich in deze film vooral op het Manhattan Project. Dat was de naam van de zeer geheime operatie – van 1942 tot 1946 – waarbij de Verenigde Staten met hulp van Canada en het Verenigd Koninkrijk de atoombom ontwikkelde in Los Alamos, New Mexico. De zeer getalenteerde Cillian Murphy (Peaky Blinders) speelt Oppenheimer en hoewel reeds tanig van lichaamsbouw, moest hij nog flink afvallen om Oppenheimer qua postuur te benaderen.

Grondige analyse

Geen spektakelfilm maar een grondige analyse, met geweldig camerawerk van de Nederlandse Hoyte van Hoytema, over de aanloop, het proces van het ontwerp en de gevolgen van de atoombom vanaf het moment dat de “schepper” zelf gekweld werd door de schuldvraag. “Now I am become Death, the destroyer of worlds.” Een uitspraak van Oppenheimer na voltooiing van het project. De proef met het eerste exemplaar van de bom wordt op indrukwekkende wijze, zonder enige computeranimatie, in beeld gebracht. De film springt heen en weer in de tijd en, ook bijzonder, heen en weer van kleur naar zwart/wit. Nolan vertelt het hele verhaal: van de talentvolle student tot de getergde man die zich, vanwege mogelijke linkse sympathieën, moet verantwoorden voor de Senaat. Voortdurend speelt de vraag een rol of Oppenheimer de werkelijke consequenties van zijn vinding nu wel of niet overzag. Aanvang voorstelling: 20:00 uur.

De eerste dag van mijn leven

Il primo giorno della mia vita is een Italiaanse filmkomedie over zelfdoding. Kan dat? Wel als Paolo Genovese de ontregelende regisseur is. Er ontstaat een innemend realistisch drama als de suïcidale hoofdpersonen een blik in de toekomst wordt gegund.

Gedurende een week gaat “de Man”, die de vier hoofdpersonen ondersteunt bij deze blik in de toekomst, met hen aan de slag. Waarvoor kiezen ze uiteindelijk aan het eind van de week? Oprecht ontroerende momenten laten zien hoe ingewikkeld het allemaal is. Het magische aspect van de film spreekt al gauw voor zich. Geen zoetsappige film want de realiteit rond het thema is vaak hard en weerbarstig.

Voorstelling georganiseerd in samenwerking met Café Doodgewoon op de eerste dag van oktober, aanvang 14:30 uur.

Doof!

In het kader van de Week van de Toegankelijkheid organiseert Filmhuis Veenendaal op woensdag 4 oktober een extra filmvoorstelling in het Spectrum. La Famille Bélier is een onderhoudende Frans-Belgische komedie waarin doofheid centraal staat. In Frankrijk was La Famille Bélier in 2014, het jaar van de release, een van de meest succesvolle films van dat jaar. De familie Bélier heeft een boerderij. De zestienjarige Paula is de onmisbare tolk voor haar dove ouders en broer. Haar muziekleraar, Monsieur Tomasson, ontdekt haar muzikale gave en moedigt haar aan om te gaan zingen. En met succes! Paula besluit om aan een prestigieuze zangwedstrijd in Parijs deel te nemen. De daaropvolgende stappen betekenen echter dat ze haar familie moet verlaten om haar eerste schreden op weg naar volwassenheid te zetten. Met alle gevolgen vandien. Ook voor haar achterblijvende familie.

Deze film is gekozen door het Hoorcafé (mede op initiatief van de Gemeente). Aanvang voorstelling: 20:00 uur.

Word nu 2024-lid van Filmhuis Veenendaal en krijg de maanden van 2023 als lid cadeau! Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Voorverkoop van kaarten, informatie over o.a. het lidmaatschap: www.filmhuisveenendaal.nl

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen