VEENENDAAL - De regio FoodValley heeft haar voorkeur uitgesproken voor twee intercitystops op treinstation Veenendaal-De Klomp. De samenwerkende gemeenten hebben in een brief aan de gedeputeerden van Utrecht en Gelderland hun advies gegeven naar aanleiding van de resultaten van het onderzoek van NS en ProRail naar de treinverbinding Utrecht – Arnhem.
Hiernaast is het advies: zes stops op station Ede-Wageningen. En om behoud van directe treinverbindingen naar Schiphol en Amsterdam Centraal. De gemeenten vragen de gedeputeerden om hun advies mee te nemen in het provinciaal advies aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
Het onderzoek stelt twee varianten voor. Eén variant met 2 intercitystops op Veenendaal-De Klomp en 4 sprinterstops op Veenendaal-Centrum. En één met 2 sprinterstops op Veenendaal-De Klomp en nog maar 2 sprinterstops op Veenendaal Centrum.
De regio FoodValley heeft de ambitie om slim, duurzaam en gezond bereikbaar te zijn. Deze ambitie vertaalt zich onder meer door te zorgen voor goede openbaar vervoersvoorzieningen en verbindingen. De regiogemeenten zijn dan ook van mening dat de stations Ede-Wageningen en Veenendaal-De Klomp belangrijke (inter)nationale poorten zijn van de regio.
Vanwege deze visie op de bereikbaarheid van de regio FoodValley, pleiten de gemeenten dan ook voor behoud van intercitystops van het traject Utrecht – Arnhem op beide stations. En voor behoud van directe treinverbindingen naar Schiphol en Amsterdam Centraal.
Wethouder Engbert Stroobosscher, onder andere verantwoordelijk voor het openbaar vervoer, onderschrijft het belang van de bereikbaarheid via station Veenendaal-De Klomp. “We vragen om een variant met 2 intercitystops op Veenendaal-De Klomp en een blijvende mogelijkheid om vanuit Oost-Nederland en Foodvalley rechtstreeks Amsterdam en Schiphol te kunnen bereiken. Dit station wordt steeds belangrijker voor de bereikbaarheid van de regio, in het bijzonder voor Veenendaal, Rhenen,Renswoude en Scherpenzeel. Dat zien we aan het toenemend aantal reizigers via dit station. In het belang van onze inwoners, bezoekers en ondernemers hebben wij in de regio aangedrongen op het behoud van deze intercitystops.”
Wethouder Stroobosscher: “Ik ben zeer verheugd dat we samen met de regiogemeenten eensgezind een advies hebben uitgebracht. Een gezamenlijk advies is een krachtig signaal naar de provincies en het ministerie. En ik hoop van harte dat de gedeputeerden en de minister het belang van onze bereikbaarheid inzien en ons advies opvolgen. Ik blijf het nauwgezet volgen.”
De provincies Utrecht en Gelderland zullen binnenkort hun advies uitbrengen aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, waarna een besluit wordt genomen over onder andere de bereikbaarheid van Veenendaal en omgeving.