Geslaagd! En nu samen met de cliënt beslissen welke zorg hij of zij nodig heeft

Paula en Marloes
Paula en Marloes
Foto: QuaRijn

De eerste twee verpleegkundigen die QuaRijn heeft opgeleid tot HBO-verpleegkundigen hebben hun diploma behaald. Marloes van Loon en Paula van de Kamp zijn geslaagd voor de verkorte opleiding HBO-V in Hoge School Utrecht.

Dit nieuwe opleidingsprofiel legt voornamelijk een groot accent op generalistische beroepsuitoefening en onderzoekend vermogen.

Wat hebben jullie geleerd? “We hebben geleerd om wetenschappelijk onderzoek te doen, scherp te analyseren in complexe en onvoorspelbare situaties en klinisch te redeneren. Ook het regisseren van het gehele zorgproces komt tijdens de opleiding aan bod; van het eerste huisbezoek tot aan bijvoorbeeld opname in een verpleeghuis.

Zorgproces

Van een HBO-verpleegkundige wordt een proactieve en overstijgende rol verwacht. Ze overziet het gehele zorgproces, heeft een coachende functie, initieert kwaliteitsverbetering en doet onderzoek. We hebben geleerd om een goede koppeling te maken tussen theorie en praktijk. Ook hebben we geleerd om kritischer naar kwaliteit te kijken. Er wordt nu van ons verwacht dat we ons aansluiten bij werkgroepen om mee te denken over kwaliteit en deskundigheid. Zoals Infectie Preventie, Medicatieveiligheid, Elektronisch Cliënten Dossier (ECD) of Palliatieve Zorg”.

Ondersteunen in zelfredzaamheid

Wat gaat de cliënt merken van jullie nieuwe deskundigheid? “In grote lijnen zal de cliënt niet veel verandering merken. De zorg aan het bed blijft hetzelfde. De zorg die cliënten nodig hebben wordt wel steeds complexer. Er is een toename van het aantal mensen dat langer thuis blijft wonen. De wijkverpleegkundige zal ook in moeten spelen op deze verandering en krijgt steeds meer een preventieve rol, biedt cliënten ondersteuning van eigen regie en bevordert zelfredzaamheid.

De wijkverpleegkundige coördineert eigenlijk het hele zorgproces van de cliënt en draagt bij aan verbetering van de kwaliteit van zorg. De cliënt zal merken dat we een coachende houding hebben naar collega’s en dat we korte lijntjes hebben met andere disciplines. Zoals de huisarts, praktijkondersteuner, gemeente,  zorg- en welzijnsinstanties, casemanager dementie, fysiotherapeut en ergotherapeut. Wat vooral heel fijn is voor ons maar zeker ook voor de cliënt, is dat we mogen blijven indiceren! Dit is een hele leuke kant van ons vak.

Als wijkverpleegkundige mag je samen met de cliënt beslissen wat voor zorg iemand nodig heeft. Dit is een hele verantwoordelijkheid maar wel heel gaaf!”

QuaRijn Alexandra

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen