Aanpak 'onzichtbare' criminaliteit

03 apr 2019, 12:38 Politie
veenendaal 1 b
Veenendaal.nieuws.nl

VEENENDAAL - De tussenevaluatie van een jaar ‘werken aan ondermijnende criminaliteit in Veenendaal’ laat zien dat de basis voor de aanpak van ondermijning inmiddels staat. Mede door de samenwerking met de andere gemeenten uit Basisteam Heuvelrug is de gemeente Veenendaal steeds beter staat om in 2019 dit fenomeen aan te pakken.

Veenendaal wil met de aanpak van ondermijning samen met haar partners onzichtbare criminaliteit, die het gezag ondermijnt en het vertrouwen van de samenleving in de autoriteiten aantast, voorkomen en bestrijden. Dit doet zij door deze criminaliteit transparant en consequent aan te pakken, criminele gelegenheidsstructuren tot een minimum te beperken en partners, ondernemers en bewoners bewust te maken van en weerbaar te maken tegen deze vorm van criminaliteit. In 2018 heeft de aanpak van ondermijning ook landelijk prioriteit gekregen. In Veenendaal is de organisatie op sterkte gebracht en was er ondertussen al een toename van het aantal panden waar drugs werd aangetroffen. In 2018 waren er al vijf grote integrale controles samen met partners zoals politie, belastingdienst, douane en de voedsel- en warenautoriteit. De verwachting is dat dit in 2019 alleen maar meer gaat worden, omdat de gemeente ook samen met partners werkt aan het project adresgerelateerde problematiek.

Burgemeester Gert-Jan Kats: “We hebben in 2018 een stevig fundament gelegd voor de aanpak van ondermijning in Veenendaal. Samen met onze partners, maar ook met de andere gemeenten binnen het basisteam Heuvelrug (Rhenen, Renswoude, Utrechtse Heuvelrug en Wijk bij Duurstede) willen we nog meer slagkracht organiseren. Het is belangrijk dat steeds meer mensen beseffen dat het belangrijk is om signalen van onder andere drugscriminaliteit te melden en dat we er als één overheid ook echt werk van willen maken.”

Het college van Veenendaal heeft aan de gemeenteraad de tussenevaluatie van de aanpak van ondermijnende criminaliteit, de evaluatie van het Integraal Veiligheidsplan (IVP) 2015-2018 en het concept-uitvoeringsplan IVP Heuvelrug voor 2019 en 2020 toegezonden. Uit de beide evaluaties blijkt dat er in Veenendaal mooie resultaten geboekt zijn. In het uitvoeringsprogramma van het IVP staan de plannen voor 2019 verder uitgewerkt.

Evaluatie IVP Veilig@Veenendaal 2015-2018

De overkoepelende ambitie van het IVP was het creëren van ‘Meer grip op Veiligheid’.

Veenendaal wordt objectief veiliger waar het de zichtbare criminaliteit betreft. De totale geregistreerde criminaliteit is met 10% gedaald in Veenendaal. Een kanttekening hierbij is dat de geregistreerde traditionele criminaliteit al jaren daalt. Bovendien is er een verschuiving gaande naar meer onzichtbare criminaliteit als ondermijning (bijvoorbeeld drugs, witwassen en mensenhandel). De totale cijfers dalen en het veiligheidsgevoel stijgt licht, maar over het algemeen komen de objectieve en subjectieve veiligheid aardig overeen. In gesprekken met bewoners, ondernemers, sportverenigingen en scholen krijgt de gemeente signalen van drugsgebruik en handel in drugs in de buurt.

Terugkijkend in de uitvoeringsprogramma’s krijgen we een goed beeld van in hoeverre de inzet heeft bijgedragen aan het realiseren van de ambities. Op basis van die informatie maken we ieder jaar, samen met de professionals een nieuw uitvoeringsprogramma. Korte lijnen met de professionals zorgen er bovendien voor dat we ons bij een incident in een wijk of buurt snel kunnen organiseren en zo het probleem snel kunnen oplossen of het zo klein mogelijk kunnen houden. Door ook de oorzaak van het probleem te achterhalen, werken we eraan een volgend incident te voorkomen.

Uitvoeringsprogramma Veenendaal onderdeel van het IVP Heuvelrug 2019-2022

In december is het IVP Heuvelrug 2019-2022 vastgesteld in Veenendaal. Het is een plan waar de vijf gemeenten van het basisteam Heuvelrug (politie) en het OM in samenwerken om het gebied veiliger, bewuster en alerter te maken. We werken samen, omdat criminelen zich niet houden aan de gemeentegrenzen. Alle vijf de gemeenten (Rhenen, Renswoude, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede en Veenendaal) hebben het plan vastgesteld. De gezamenlijke prioriteit is ondermijning. Ook wordt er gezamenlijk onderzoek gedaan naar het gebruik van camera’s die kentekens registreren. Dit is een wens van vier gemeenteraden. De lokale speerpunten zijn: integrale aanpak drugs, daling High Impact Crimes (woninginbraken, overvallen en ram, plof en snelkraken) en huiselijk geweld, voorkomen polarisatie en aandacht voor cybercriminaliteit.