Woningbouw voor gezond, duurzaam en veilig Veenendaal

21 jun 2022, 21:18 Nieuws
gemeentehuis 12 b 1
VEENENDAAL - Gemeenteraadsleden van de verschillende politieke partijen geven hun visie op de lokale woningbouw, omdat er ook in Veenendaal flinke woningnood is.
De woonvisie kan deels worden gezien als het uitvoeringsplan vanuit de omgevingsvisie. De hoofdopgave is dat het bouwen van woningen bijdraagt aan een gezond, duurzaam en veilig Veenendaal. In de woonvisie is opgesteld dat er een mix aan woningen voor verschillende doelgroepen komt. Hierbij is o.a. aandacht voor senioren waarvoor voldoende grote appartementen met buitenruimte worden gebouwd. Dit bevordert het doorstromingsproces en komen er woningen vrij. Ook komt er een passend aanbod voor jongeren en starters door kleinere/sociale woningbouw. Er is niet alleen aandacht voor nieuwbouw, maar ook voor de bestaande woningvoorraad, waarbij wordt gekeken naar waar verduurzaamd kan worden. ProVeenendaal is blij met deze ontwikkelingen. Tegelijkertijd proberen we ook scherp te blijven i.v.m. de snelle ontwikkeling van de woningmarkt. Een jaarlijkse evaluatie én om de 2 jaar een actualisatie om zo te beoordelen of het beleid nog past bij de ontwikkelingen is gewenst


Iris van de Laar
Raadslid ProVeenendaal
Woonplaats voor iedereen

Dinsdag 14 juni is de woonvisie voor 2022-2025 besproken in de raadscommissie. Een belangrijk stuk dat de komende jaren de koers bepaalt voor het thema ‘wonen’ in Veenendaal. Een essentieel onderwerp voor de ChristenUnie! Het juiste woningaanbod zorgt ervoor dat iedereen een mooi plekje kan vinden in Veenendaal.
De ChristenUnie zet zich hard in voor een toegankelijke woningmarkt in Veenendaal. We geloven dat dit mogelijk is, door het juiste woonaanbod te creëren. Dit kan bijvoorbeeld door kleinere, en daardoor beter betaalbare woningen voor jongeren en starters te realiseren. Voor ouderen is meer passend aanbod nodig. Op deze manier kan ook de doorstroming bevorderd worden. Een goede mix van (sociale) huur en koop zorgt ervoor dat er voor iedere inwoner van Veenendaal een geschikte woning is! Hier zal de ChristenUnie zich de komende periode hard voor maken.
Rick Moerman
Schaduw-raadslid ChristenUnie
Integraal bouwen

De woningnood is een hoge nood en het is noodzakelijk om er iets aan te doen. Tegelijk lopen we er tegenaan dat Veenendaal aardig vol is. Inbreiden wordt vaak genoemd, maar wordt ook meteen ingewikkeld omdat het niet alleen gaat om wonen. Als je ergens woont, wil je er ook komen (mobiliteit) en moeten er voorzieningen zijn. Steeds meer mensen wonen alleen in een huis, hierdoor neemt de eenzaamheid toe. Daarom moeten we extra aandacht hebben voor sociale verbindingen in de wijk.
Als SGP vinden we het belangrijk de inbreng van de Veense ouderen over woonwensen veel gewicht te geven in de keuzes die gemaakt worden rondom de woonvisie. Daarnaast vinden we het belangrijk om het wonen niet los te zien van de andere grote opgaven waar we voor staan. De warmtetransitie, de vergroening, de grote veranderingen op gebied van mobiliteit die we de komende jaren gaan doormaken.

Dirk de Baat
Schaduw-raadslid SGP
Stapel stenen, geen regels!

Een vast aandeel sociale huur bij nieuwbouw zorgt voor onnodige vertraging.
We zijn blij met de Woonvisie die voorligt. We zien dat er aandacht is voor alle doelgroepen die een woning zoeken en dat bevordert de verhuisketen. Ouderen kunnen zo, als ze willen, doorstromen naar gelijkvloerse woningen. De huizen die zij verlaten kunnen weer gevuld worden met gezinnen en daardoor ontstaan er weer mogelijkheden voor starters. Aan die doorstroming hecht de VVD grote waarde. Veenendaal heeft al meer dan 30% sociale huurwoningen en voldoet zo aan de landelijke norm. Daarom hoeven er bij nieuwbouw niet telkens vaste aandelen sociale huur en koop bij. Met minder regels maken we het voor potentiële bouwers zo aantrekkelijk mogelijk. En een blije bouwer, bouwt snel. Dat is natuurlijk het streven!
Henk Vernout
Schaduw-raadslid VVD
Woonvisie

De woonvisie 2022-2025 is een ambitieus stuk met een aantal goede plannen. Het is duidelijk dat we voor een moeilijke woningopgave staan en het is belangrijk dat er nu goede keuzes gemaakt worden over de weinige ruimte die we nog hebben. In de woonvisie is te weinig aandacht voor jongeren. Jongeren worden wel genoemd als doelgroep, maar er wordt niet duidelijk gemaakt hoe we deze jongeren aan een woning gaan helpen.
In de woonvisie wordt uitgegaan van gemiddeld dertig procent sociale woningen, dit vindt GroenLinks te weinig. De vraag naar sociale (huur)woningen is groot, en mensen moeten te lang wachten op een geschikte woning. Dit kan anders. Kortom, een ambitieuze woonvisie, maar er is meer nodig om het woonprobleem op te lossen.
Kim Faber
Schaduw-raadslid GroenLinks
De laatste grond...

De wooncrisis is een klassevraagstuk. Een miljonair hoeft nooit te klagen dat hij geen woning kan vinden; de woningnood treft vooral mensen zoals u en ik. Nu Veenendaal haar laatste stukjes grond aan het volbouwen is, rijst de vraag hoe we die gaan benutten. Bouwen we betaalbare woningen voor iedereen, of gaan we door met pamperen van mensen die reeds in weelde wentelen?
Ook slopen valt niet te verkopen. Aan de Dennenlaan hadden nog vijf jaar lang jongeren en statushouders kunnen wonen, maar nu ligt de grond braak en gebeurt er niets. Wat de SP betreft wordt er zeer terughoudend gesloopt, en ALS er gesloopt wordt moet er METEEN iets nieuws worden gebouwd.
Grondverspilling kunnen we ons niet permitteren!
Jan Breur
Fractievoorzitter SP
Visie op wonen en woningbouw

De vraag naar sociale woningen blijft onverminderd groot. Met name onder de jongeren dient de woonbehoefte aangepakt te worden. De PvdA staat voor een sociale en stabiele leefomgeving, waar woningbouw in samenhang met groen en mobiliteit hand in hand gaan.
Net als de WoonAdviesCommissie zijn wij van mening dat de huidige instrumenten tekort schieten om het benodigde aantal woningen te realiseren voor de beoogde doelgroepen. We willen inzetten op betaalbare woningen door het splitsen van woningen toe te staan, zorgwoningen te bouwen en vooral doorstroming op de woningmarkt te stimuleren. Het percentage sociale woningen moet bovendien groter. Wij pleiten voor 35% sociale huurwoningen en 10% sociale koopwoningen. Ook met deze aantallen zit Veenendaal nog onder het percentage betaalbare woningen van 67%, dat de regering voor ogen heeft. De voorraad van deze percentages blijft de PvdA monitoren.
Hans van de Braak
Fractievoorzitter PvdA