Windmolens in Overberg en Renswoude?

09 apr 2021, 14:42 Nieuws
windenergie
VEENENDAAL - Mogelijk komen er windmolens in Overberg en Renswoude. De gemeenten hebben nog geen ruimtelijke besluiten genomen voor deze (voorlopige) zoeklocaties. Op woensdag 14 april is er om 19.30 uur een online vragenuurtje over dit onderwerp. Heb je vragen? Meld je aan op https://bit.ly/3mvGlYs Stel je vraag via het aanmeldingsformulier of via [email protected]. Je vraag wordt tijdens het online vragenuur beantwoord.
Verduurzamen doen we niet alleen in Veenendaal, dat doen we in de hele regio. Ook als het gaat om windenergie zijn er in onze regio zogenaamde 'zoekgebieden'. Veenendaal werkt in Regio Foodvalley samen met regiogemeenten (Barneveld, Ede, Nijkerk Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel, Wageningen), 2 provincies, 2 waterschappen en een grote groep belanghebbenden aan een Regionale Energie Strategie (RES). In de RES staan afspraken over een toekomstbestendige energievoorziening in de regio. Bijvoorbeeld over hoeveel duurzame energie wij van plan zijn om op te wekken in onze regio in 2030. Maar ook welke zoekgebieden nu in beeld zijn voor windmolens. Met uitzondering van Utrechtse Heuvelrug (RES Regio U16), zitten al onze buurgemeenten in de RES Regio Foodvalley.
In het Klimaatakkoord zijn afspraken gemaakt om de opwarming van de aarde tegen te gaan. Daarom zijn wij op zoek gegaan welke mogelijkheden er zijn voor duurzame opwek in onze regio. Er zijn ook afspraken gemaakt over windmolens op zee, Er is gekeken wat maximaal mogelijk is voor 2030 met respect voor onder andere natuur, visserij en scheepvaart. Zo’n 60 % van de landelijke opgave voor duurzame energie wordt tot 2030 al op deze manier gerealiseerd. De overige 40% moet op land opgewekt worden. Het gaat om een totaal van 35 TWh.
Eén van de afspraken in de regio is ook dat er maximaal ingezet wordt op isolatie en energie besparen. Wat we niet verbruiken, hoeven we niet op te wekken. Tegelijkertijd ervaren we hoe moeilijk het is om de besparingsdoelstellingen te halen.

Visie Veenendaal

In de Omgevingsvisie heeft onze gemeenteraad in december 2020 besloten dat in Veenendaal alleen windmolens van 20 meter hoogte zijn toegestaan. Voor grote windmolens is, vanwege de dichte bebouwing, geen ruimte. In Veenendaal focussen we daarom vooral op energie uit zon. Daarnaast richten we ons als gemeente met ons Programma Energieneutraal Veenendaal op het besparen van energie bij inwoners, bedrijven en maatschappelijke instellingen. Misschien kent u ons Trefpunt #duurzaam (Passage 24) en Het Energieloket .

Nabij Veenendaal

Nabij de gemeentegrenzen zijn grenzend aan Veenendaal-West, in Renswoude en bij Overberg, in de RES Foodvalley (voor Renswoude) en U16 (voor Overberg) locaties in beeld als (voorlopig) zoekgebied. Op dit moment zijn voor deze (voorlopige) zoeklocaties nog geen ruimtelijke besluiten genomen over de komst van windenergie. We hebben regulier overleg met onze buurgemeenten over dit onderwerp en communiceren via gemeentepagina (in De Rijnpost) en deze website als er iets te melden is. Ook informeren we op het moment dat er daadwerkelijk sprake is van een initiatief de betrokken inwoners.

Zorgen

Wij kennen de zorg over de mogelijke komst van windenergie bij inwoners van Veenendaal-West en Noord en Oost. Wij vinden het belangrijk dat onze inwoners goed geïnformeerd zijn over ontwikkelingen op locaties die belangrijk zijn voor onze inwoners, bijvoorbeeld als geliefd buitengebied. We maken afspraken met onze buurgemeenten zodat ook onze inwoners kunnen meedenken over en meedoen met energieprojecten in hun omgeving.
Daarom volgen wij alle ontwikkelingen op de voet, hebben we intensief overleg met buurgemeenten en communiceren we met betrokken inwoners als er iets te melden is.

Wat is de stand van zaken op dit moment?

Renswoude

Het gebied in Renswoude grenzend aan Veenendaal-West/Noord, is in de RES Foodvalley aangewezen als (voorlopig) zoekgebied. Voor deze locatie is nog niet besloten over de komst van windenergie. Ook op de website van de gemeente Renswoude is informatie opgenomen over dit onderwerp .

Overberg

De zone bij het spoor en de snelweg A12, ten noordoosten van Overberg, ligt in de gemeente Utrechtse Heuvelrug en is onderdeel van de RES U16. Deze locatie lijkt kansrijk voor windenergie, onder andere gezien de ligging langs infrastructuur. De definitieve beslissing, of deze locatie wordt ingebracht als zoekgebied voor windenergie in de RES U16, hangt af van de additionele gebiedsspecifieke participatie die nog gaat lopen.
Op de website van de gemeente Utrechtse Heuvelrug is informatie opgenomen over de Regionale Energie Strategie. In de gemeente Utrechtse Heuvelrug heeft een gezamenlijk participatieproces plaatsgevonden met de gemeenten Houten, Bunnik en Wijk bij Duurstede. De opbrengsten van dit proces zijn te vinden op www.energie-krommerijn-praatmee.nl .

Ede

Langs de zuidzijde van de A30 wordt een verkennend onderzoek uitgevoerd. Ook voor deze locatie is nog geen besluit genomen over de komst van windenergie. Voor aanvullende informatie kijkt u op de website van Ede .