VEENENDAAL - Als het inwoneraantal in het huidige tempo doorgroeit, dan mag Veenendaal in juli de 70.000ste inwoner verwelkomen. In de periode 1991 tot 2000 maakte Veenendaal in minder dan 10 jaar een stormachtige groei door van 50.000 naar 60.000 inwoners. Daarna groeide de stad in een rustiger tempo door naar de bijna 70.000 inwoners nu. De groei heeft voor een belangrijk deel te maken met de bouw van nieuwe woningen in Veenendaal, vooral de ontwikkeling van Veenendaal-oost.
Op 1 januari dit jaar telde Veenendaal 69.428 inwoners. Van de inwoners die er dit jaar bijkwamen, komt ongeveer 22% procent door geboorte, 51% procent door verhuizing binnen Nederland en 27% procent door migratie vanuit het buitenland. Naar verwachting groeit Veenendaal in de komende 15 jaar door naar ruim 80.000 inwoners.
Fijne leefomgeving
Burgemeester Gert-Jan Kats: “Veenendaal is een echte groeigemeente. Een stad met veel voorzieningen en een aantrekkelijke ligging tussen de Utrechtse Heuvelrug aan de ene kant en de Gelderse Vallei aan de andere kant. Een plek waar het prettig wonen, werken en recreëren is. Onze uitdaging is om de groei van inwoners en woningen in de komende jaren samen op te laten lopen met het voorzieningenniveau én het behoud van een fijne leefomgeving. Ik kijk ernaar uit om de 70.000ste inwoner te verwelkomen in onze mooie stad.”
70.000ste inwoner wordt een baby
Veel nieuwe inwoners melden zich via de website van de gemeente als nieuwe inwoner aan. Vertrekt een inwoner uit de gemeente, dan wordt dit in de nieuwe gemeente gemeld. Die migratie zorgt ervoor dat het inwoneraantal kan schommelen. Deze verhuismeldingen worden vaak achteraf gedaan, zodat de exacte vaststelling van het moment van verhuizen niet altijd mogelijk is. Bij de geboorte van een kind wordt de precieze tijd wel genoteerd. Net zoals de meeste andere gemeenten kiest Veenendaal daarom voor een pasgeborene als inwoner die een mijlpaal symboliseert.