'We leven mee met de Oekraïeners'

07 mrt 2022, 14:33 Nieuws
gemeentehuis 8 b
Door de verschrikkelijke aanvallen van Rusland op Oekraïne vluchten veel mensen dit land uit. Veel Oekraïners, voornamelijk vrouwen en kinderen, worden opgevangen in omringende landen zoals Polen, Moldavië en Hongarije. Daarnaast verwachten we ook dat er vluchtelingen naar Nederland komen. Het college van burgemeester en wethouders is eveneens bezorgd over de situatie en treft voorbereidingen voor eventuele opvang binnen de gemeente.
Het kabinet heeft landelijk 2 locaties voor opvang van vluchtelingen aangewezen. Zo is er in Ede (Harskamp) en in Ter Apel ruimte om vluchtelingen op te vangen. Een hostel in Amsterdam Zuidoost dient sinds dinsdag als de eerste speciale opvanglocatie waar Oekraïense vluchtelingen voor een paar dagen terecht kunnen. Het is onduidelijk hoeveel vluchtelingen naar Nederland komen.
Loco-burgemeester Engbert Stroobosscher: “Met afschuw volgen we de ontwikkelingen in Oekraïne. We leven mee met de Oekraïners en allen die hierdoor geraakt zijn. De komende dagen gaan we in de Veiligheidsregio Utrecht overleggen hoe we voor goede opvang kunnen zorgen. De verwachting is dat het kabinet kiest voor een vorm van crisisopvang en dat deze opvang regionaal gecoördineerd zal worden door de Veiligheidsregio Utrecht. Dat betekent dat we nu al kijken welke opvangmogelijkheden in onze gemeente beschikbaar zijn. We verwachten dat er ook een beroep gedaan zal worden op onze gemeente om Oekraïense vluchtelingen op te vangen. Uiteraard gaan we helpen waar we dat kunnen. Op dit moment inventariseren we in Veenendaal welke locaties geschikt zijn. Verschillende partijen hebben al opvang aangeboden. Wij bereiden ons voor om direct te kunnen helpen met de coördinatie en opvang van Oekraïense vluchtelingen.”
Voor de meest actuele informatie kunt u terecht op de website van de Rijksoverheid https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/russische-inval-in-oekraine .