VEENENDAAL - Het begon klein. Gewoon aan de keukentafel. Maar in korte tijd groeide Veenendaal voor Oekraïne uit tot een platform met ruim 140 vrijwilligers. Allemaal met hetzelfde doel: Veense initiatieven voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen met elkaar verbinden. Een van de oprichters van Veenendaal voor Oekraïne is Riëtte Vonkeman. “Op initiatief van Anneke Bouw, van Bloei in Oost, hebben we dit platform heel snel opgetuigd met elkaar. Dan merk je dat de emotie meespeelt. De inwoners van Veenendaal willen iets betekenen voor de gevluchte Oekraïners. En de initiatieven zorgen voor onderlinge verbinding. Het zijn er zoveel dat we goed moeten afwegen wat wel en niet doen.”
Dat merkt ook vrijwillige coördinator Carlien Riezebosch. Zij is samen met collega Marlies Wittekoek bijna fulltime aan het werk voor het platform. “Toen ik hoorde over dit lokale initiatief, heb ik me meteen aangemeld als vrijwilliger. Als ik de gevluchte Oekraïners zie, denk ik: je zou er maar staan met je koffertje. Maar veel tijd om daar emotioneel bij stil te staan, heb ik niet. Ik probeer me nu vooral te richten op praktische zaken.”
Daarmee doelt ze op activiteiten die worden opgezet voor vluchtelingen, zoals taallessen en ontmoetingen. Maar ook op het verzamelen van spullen om de woningen in te richten waarin Oekraïners worden opgevangen. Riëtte: “Hierbij werken we samen met de
gemeente Veenendaal, VluchtelingenWerk Nederland en Veens Welzijn. Sommige zaken zijn de verantwoordelijkheid van deze organisaties, maar zij kunnen wel onze hulp inschakelen. Daarmee zijn we een mooie aanvulling bij het in goede banen leiden van deze vluchtelingencrisis.”
Nieuwe buren
Op dit moment zit er veel tijd in het klaarmaken van de eerste locaties waar Oekraïners door de gemeente worden opgevangen. “Dan moet je denken aan activiteiten als schoonmaken, inrichten en boodschappen doen”, vertelt Riëtte. “Daarbij betrekken we ook omwonenden die zich hebben aangemeld als vrijwilliger. Zij kunnen hun nieuwe buren bijvoorbeeld wegwijs maken in Veenendaal.”
De komende tijd staat er nog veel meer te gebeuren. Geduld is daarbij belangrijk, benadrukt Carlien. “Mensen hebben soms niet in de gaten hoeveel impact de vluchtelingencrisis heeft op onze gemeente. Het kost tijd om schoolklassen in te richten en we kunnen niet nu al weten hoeveel kinderbedjes er nog nodig zijn.” Riëtte vult aan: “We moeten vooral blijven kijken naar de behoefte van de Oekraïners. Daarnaast moeten zij de tijd krijgen om te wennen aan hun vluchtelingenstatus.”
Stapje extra
Ondertussen werken Riëtte en Carlien met de andere vrijwilligers, organisaties en de gemeente hard aan een warm welkom. Met elkaar zetten ze net dat stapje extra om de nieuwe tijdelijke inwoners van Veenendaal gastvrij te ontvangen. Wil jij daar ook aan bijdragen? Of wil je meer weten over Veenendaal voor Oekraïne? Kijk dan op
www.veenendaalvooroekraine.nl .