Verplaatsing Wijkservice en nieuwbouw brandweer?

10 dec 2020, 11:34 Nieuws
gemeentehuis 8 b
VEENENDAAL - Duurzame inzet van de brandweer in Veenendaal en in de regio, een duurzame huisvesting voor personeel en materieel van het team Wijkservice en het realiseren van extra woningen. Dat heeft het college voor ogen met het voorstel aan de gemeenteraad om te kiezen voor nieuwbouw van de brandweerkazerne om de VRU op een goede manier te kunnen huisvesten. Het college stelt ook voor om Wijkservice te verhuizen naar een nieuw te realiseren gebouw aan de Wageningselaan, mogelijk samen met IW4. Hierdoor ontstaat ruimte voor een woningbouwlocatie, strategisch gelegen bij het centrum en het station. De afronding van het Pionierkwartier komt hiermee een grote stap dichterbij.
Op 28 januari 2020 besloot het college zich in te spannen voor vernieuwing van de brandweerkazerne. Aanleiding hiervoor vormen de noodzaak om de VRU beter te accommoderen en het garanderen van de duurzame inzet in de toekomst van de (vrijwillige) brandweer. Daarnaast ontstaat hierdoor de kans om het Pionierkwartier af te ronden. Door Wijkservice te verhuizen, kan op deze locatie woningbouw plaatsvinden. Tot slot kan voor Wijkservice de koppeling worden gelegd met de plannen van IW4 op haar locatie. Hierdoor ontstaat de mogelijkheid om faciliteiten te delen en de samenwerking verder uit te bouwen.
Scenario’s
In oktober stelde de raad een voorbereidingsbudget beschikbaar. Hiermee is een verkennend onderzoek gestart naar de verplaatsing van de brandweerkazerne. De eerste resultaten hiervan zijn positief te noemen.Er is een scenario-analyse gemaakt voor de toekomst van de brandweerkazerne en het omliggende gebied. Hierbij zijn verschillende varianten onder de loep genomen, waaronder behoud van het complex, maar ook sloop en nieuwbouw.
Planning
In januari 2021 wordt het voorstel van het college aan de gemeenteraad voorgelegd. Aan de hand van het raadsbesluit worden de plannen verder uitgewerkt.