Veense organisaties denken na over eenvoudiger taalgebruik

07 jul 2023, 14:44 Nieuws
taal1 1
VEENENDAAL - Omdat er een duidelijke link is tussen taal en armoede, kwamen maandag 19 juni diverse maatschappelijke partners bij elkaar om samen na te denken over het communiceren naar inwoners met eenvoudigere taal. De organisaties die deelnemen aan de werkgroep Taal en Geld werkten samen aan een visuele kaart voor “gratis hulp bij geld en taal in Veenendaal. Op deze kaart is inzichtelijk gemaakt waar zij met hun vraag naartoe kunnen.
Tijdens de netwerkbijeenkomst werd de visuele kaart door Anna Grafhorst overhandigd aan wethouder Martijn Beek. Anna kreeg op haar plaats weer een bloemetje overhandigd vanwege haar inzet als vrijwilliger. Zij hielp Bibliotheek Veenendaal bij het grafisch ontwerp van de kaart. Sebastiaan de Kroon (SNS-bank) opende het programma en vertelde over een onderzoek naar financiële taal onder. Rianne Slaats en Petra Boelhouwer (Taalhuis Veenendaal / Bibliotheek Veenendaal) gaven een korte presentatie over eenvoudige mondelinge communicatie en eenvoudige schriftelijke communicatie.
Mensen die niet goed kunnen lezen, schrijven en rekenen hebben een grotere kans om in armoede te leven. Want hoe hou je je uitgaven bij als je moeite hebt met rekenen? Hoe voorkom je dat je een contract afsluit dat niet bij je past, als je de voorwaarden niet begrijpt? Hoe vraag je een regeling aan als je niet goed kunt schrijven? En hoe kom je aan een goed betaalde baan als je essentiële vaardigheden mist? Uitdagingen waar 2,5 miljoen Nederlanders dagelijks tegenaan lopen en die gevolgen kunnen hebben voor hun portemonnee, gezin of toekomst .
Benieuwd naar wat eenvoudige taal in jouw organisatie kan betekenen? Neem gerust contact op met een van de leden van de Werkgroep Taal en Geld. Dit is een werkgroep binnen de Gemeente Veenendaal die zich inzet en samenwerken rondom de onderwerpen basisvaardigheden en financiën.
taal2