VEENENDAAL/AMERONGEN – Donderdagavond 16 januari zijn een 38-jarige man en een 40-jarige man uit Veenendaal aangehouden op Verdenking van betrokkenheid bij handel in verdovende middelen. Bij het doorzoeken van vier woningen in Veenendaal en een garagebox in Amerongen werd een drugslab, hennepkwekerij en meer dan veertig kilo verdovende middelen aangetroffen.
Onderzoek
De politie startte het onderzoek na restinformatie uit een vorig onderzoek. Uit de informatie kwam naar voren dat de 38-jarige verdachte uit Veenendaal zich mogelijk bezig zou houden met het handelen in verdovende middelen. Op donderdagavond 16 januari besloot de politie in samenwerking met de gemeente Veenendaal en het RIEC de verdachte aan te houden. Naast de 38-jarige verdachte kwam ook een 40-jarige man uit Veenendaal bij de politie in beeld. Ook hij kon diezelfde avond worden aangehouden. De politie doorzocht vier woningen aan de Ferdinand Bolstraat, Dissel, Synagogestraat en Hunze in Veenendaal, en een garagebox aan de Industrieweg in Amerongen.
Drugslab, hennepkwekerij, grote hoeveelheid verdovende middelen
Tijdens de doorzoekingen stuitte de politie inderdaad op verdovende middelen. In de woningen werd onder andere een drugslab aangetroffen, een hennepkwekerij in op- of afbouw, grote hoeveelheden verdovende middelen, diverse spullen die gebruikt kunnen worden voor het produceren of verhandelen van verdovende middelen, flinke sommen contant geld en dure spullen. Tot slot werden in de garagebox in Amerongen meer dan 40 blauwe vaten met chemicaliën aangetroffen en allerlei materialen die gebruikt kunnen worden voor het produceren van verdovende middelen. Alle goederen zijn in beslag genomen en veilig afgevoerd.
De politie doet verder onderzoek naar de zaak. Meerdere aanhoudingen worden daarom niet uitgesloten.
Maatregelen gemeente Drugscriminaliteit zorgt voor een onveilige woonomgeving. Een drugslab of opslagplaats is een groot risico voor bewoners en omwonenden. Bij de productie van drugs worden gevaarlijke stoffen gebruikt. Die kunnen schadelijk zijn voor mens en milieu en er is een reële kans op brand- of explosies. Daarnaast kunnen ook jongeren worden ingezet als drugskoerier of afrekeningen in het criminele circuit in een woonwijk. Gemeente Veenendaal treedt actief op tegen georganiseerde criminaliteit en handel in drugs. De burgemeester besloot daarom de woning aan de Ferdinand Bolstraat met spoed te sluiten. Vanwege de grote hoeveelheden drugs is ook het nemen van maatregelen voor de woningen aan de Dissel, Hunze en Synagogestraat in gang gezet. Dat betreft het sluiten van de woningen en/of het opleggen van een last onder dwangsom om de activiteiten te doen stoppen en herhaling te voorkomen.
Het gebruiken van drugs houdt de handel en criminaliteit daaromheen in stand. Het kan ook voor situaties zorgen waar personen niet meer uit komen, terwijl ze dat wel zouden willen. Zoekt u advies of hulp in relatie tot uw (drugs)gebruik of (drugs)verslaving? Neem dan contact op met uw huisarts of Iriszorg via 088-6061600. U kunt ook contact opnemen met de gemeente via [email protected].
Houd misdaad uit je buurt! Meld verdachte signalen
De woning aan de Ferdinand Bolstraat werd niet bewoond. Wel waren er regelmatig activiteiten te zien. Een verdachte situatie die kan wijzen op ondermijnende criminaliteit, zo laat ook deze casus zien! Burgemeester Kats benadrukt daarom: “Aan veiligheid kunnen we allemaal iets bijdragen. Zie je iets verdachts? Meld het dan. Dan kan de politie snel handelen en criminaliteit voorkomen. Met de hulp van de gemeenschap kunnen we samen criminele netwerken aanpakken en onze buurten veiliger maken. Door verdachte signalen te herkennen en erop te reageren, staan we als samenleving sterker tegen criminaliteit."
Ziet u wat verdachts in uw buurt? Maak dan een melding bij de politie via 0900-8844 of anoniem via Meld Misdaad Anoniem 0800-7000. Lees meer over het herkennen van verdachte signalen in uw buurt op www.houdmisdaaduitjebuurt.nl