'Terughoudend' bij vestiging XXL-bedrijven in Foodvalley

18 aug 2022, 11:05 Nieuws
gemeentehuis 1 b
VEENENDAAL/REGIO - Het gemeentebestuur van Veenendaal zal zich terughoudend opstellen als het gaat om vestiging van extra grote bedrijven (XXL). Dat stelt zij voor in de Visie Werklocaties Regio Foodvalley 2020-2030 en het Regionaal Programma Werklocaties Foodvalley 2022-2026. De gemeenteraad moet hiermee nog instemmen.
Nieuwe vestigingsverzoeken van bedrijven en instellingen boven 5.000 m2 dienen te worden gemeld door de betreffende gemeente in het regionaal overleg voor regionale afstemming. Er wordt dus terughoudend omgegaan met huisvestingsaanvragen van XXL-bedrijven (kavel-grootte minstens 4 hectare) passend in het profiel (agro, food, logistiek).
Samen met de Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU) wordt gekeken welke locaties kunnen worden geïntensiveerd. Zo wordt door middel van revitalisatie en herstructurering ingezet op instandhouding, en waar, mogelijk vergroting van de kwaliteit en toekomstbestendigheid van de bestaande werklocaties. Veenendaal stelt in samenwerking met de Regio Foodvalley een aanpak voor continue monitoring op van de voortgang van de realisatie van de ambities. Ook worden best practices op gebied van duurzaamheid, circulariteit, klimaatadaptatie, toekomstbestendigheid in beeld gebracht en verder uitgewerkt.
De Gelderse gemeenten onderzoeken samen met de provincie Gelderland welke verdichtingsmogelijkheden er zijn voor de Gelderse bedrijventerreinen. In Utrecht heeft dit onderzoek reeds plaatsgevonden en wordt
met de OMU al opgepakt. Het bestaande harde aanbod bedrijventerreinen van Regio Foodvalley zoals genoemd in de categorie ‘onherroepelijk aanbod’ met vastgestelde bestemmingsplannen, al dan niet direct uitgeefbaar voor Veenendaal uit De Batterijen (0,4 ha).
Werklocaties in de categorie ‘zacht planaanbod’ (nog niet vastgestelde bestemmingsplannen) en eventuele nieuwe initiatieven, zullen alleen worden ontwikkeld met onderbouwing, met integrale locatie afweging en met regionale afstemming. "Bij nieuwe uitgifte hanteren we een uitgiftestrategie, waarvan de Menukaart Duurzame en Toekomstbestendige Bedrijventerreinen een onderdeel is. Voor ons als Utrechtse gemeente geldt dat de plannen moeten passen binnen de afspraken uit het Regionaal Programma Wonen en Werken Regio Foodvalley (2021). Hierover moeten wij dan in gesprek met de provincie Utrecht", aldus de bestuurders.
Bij de uitgiftestrategie voor nieuwe kaveluitgifte wordt gekozen voor een manier die past binnen de regionale visie van de regio. Centraal staat een duurzame toekomst en deze actielijnen worden jaarlijks geëvalueerd. Voor behalen van circulaire- en duurzaamheidsambities hanteert Veenendaal, additioneel aan het Regionaal Actieprogramma de Menukaart Duurzame en Toekomstbestendige Bedrijventerreinen. Veenendaal heeft geen
uitgiftemogelijkheden meer. Wel worden bedrijven, die verbouwingsplannen hebben, gewezen op deze menukaart.