'Tekort kan oplopen tot tien miljoen, als we niets doen...'

29 sep 2023, 12:41 Nieuws
gemeentehuis 2 b
VEENENDAAL - Het college van burgemeester en wethouders heeft op basis van het raadsakkoord ‘Samen werken in vertrouwen’ een begroting voor 2024 en een inschatting voor de jaren daarna gemaakt. Net als andere gemeenten heeft ook Veenendaal te maken met de gevolgen van financiële onzekerheid. Als er niets verandert kan het tekort op de gemeentelijke begroting in 2027 oplopen tot ruim tien miljoen euro. De begroting voor 2024 is sluitend en lijkt in 2025 nog positief uit te pakken, maar daarna ziet het er niet goed uit. Er is op dit moment nog geen akkoord tussen het Rijk en gemeenten, wat ervoor zorgt dat de gemeente voor grote keuzes staat.
De afgelopen periode heeft duidelijk gemaakt dat veranderingen snel gaan en dat de gemeente niet op alles invloed heeft. Zo is er sprake van een zeer krappe arbeidsmarkt, hoge inflatie, schaarste aan grondstoffen, de nog niet opgeloste stikstofcrisis, nog steeds achterblijvende woningbouw en onzekere financiële vooruitzichten. Tegelijkertijd wil de gemeente Veenendaal blijven werken aan de ambities voor de stad.
Kritisch op de uitgaven
Wethouder Marco Verloop (financiën): “De onzekerheden die in de maatschappij te merken zijn, zijn ook zichtbaar in de begroting van de gemeente. Met deze combinatie van zorgen en uitdagingen moeten we als gemeente continu kritisch zijn op onze ambities en doelstellingen. Dat betekent dat we nu doen wat nodig is en blijven werken aan de ontwikkeling van Veenendaal. Maar iedereen weet dat als je meer geld uitgeeft dan er binnenkomt, je in de problemen komt. We moeten volgend jaar goed kijken waar we wel en niet geld aan uitgeven. Dat gaan we doen samen met inwoners, organisaties en ondernemers uit Veenendaal.”
Doen wat nodig is
Gezien het (negatieve) vooruitzicht richt de gemeente zich de komende jaren op de onderwerpen die voor de stad op de langere termijn noodzakelijk zijn, namelijk:
  • Het bouwen aan een gezonde, duurzame en veilige stad.
  • De omslag naar een duurzaam Veenendaal in 2050.
  • Een stad waar zorg en ondersteuning goed geregeld is.
Als het aan het college van B&W ligt, investeert de gemeente naast alle standaardtaken specifiek in drie nieuwe Integrale Kindcentra (IKC Dragonder Noord, IKC SO/SBO/PO, IKC Dragonder Zuid) en in het Stadspark. Volgend jaar kijkt de gemeente naar overige grote uitgaven, zoals het theater en de Johannes Calvijnschool. De gemeente maakt deze keuzes samen met inwoners, organisaties en ondernemers uit Veenendaal.
Behandeling in de gemeenteraad
In de vergadering van 2 november debatteert de gemeenteraad over de programmabegroting en worden besluiten genomen. In de aanloop daarnaartoe is er op maandag 23 oktober gelegenheid om uw mening te geven over de begroting, tijdens een inspraakavond van de raad. Aanmelden hiervoor kan via [email protected] .