Tachtig procent van de mensen heeft last van hyperventilatie

24 nov 2021, 22:42 Nieuws
bleef ctwc nov2021 7 1
(B)leef
VEENENDAAL - ELKE SITUATIE EN GEMOEDSTOESTAND HEEFT EEN ANDERE ADEMHALING. VERANDER JE JE ADEMHALING, DAN VERANDER JIJ. BIJ SPANNING EN STRESS KAN DE ADEMHALING JOU OVERNEMEN. HYPERVENTILATIE DUS! MET DE METHODE BETER ADEMEN® NEEM JE ZELF WEER DE REGIE IN HANDEN. JE HERVINDT JE RUST, ONTSPANT EN WORDT WEER HELDER.
De meeste mensen hebben niet in de gaten dat zij hyperventileren. Het lichaam is er aan gewend en het valt niet meer op. Hyperventileren is sneller en hoger ademen dan nodig in fysieke rust. Je ademt te veel waardoor de zuurstof in je bloed niet in de weefsels komt. Je brein en ogen die relatief veel zuurstof nodig hebben krijgen onvoldoende brandstof waardoor je minder helder denkt en ziet. Je spieren worden strammer en je raakt gespannen, met mogelijke spanningsklachten als gevolg. Ook kun je wat afwezig worden en je aandacht er niet helemaal bij houden.
ACUUT EN CHRONISCH HYPERVENTILEREN
Er zijn twee vormen van hyperventileren. De chronische vorm, die er met regelmaat of zelfs altijd opspeelt, heb je meestal niet in de gaten. Je lichaam heeft zich aangepast en is gewend aan de symptomen en aan de bijbehorende gemoedstoestand. Hierdoor besef je vaak niet dat je adempatroon niet optimaal is. Bij acuut hyperventileren word je overvallen door een aanval van angst, benauwdheid of paniek. Je hapt naar adem en weet niet meer hoe je kunt ontspannen. Als je last hebt van deze aanvallen, dan adem je dagelijks (onbewust) te hoog en te snel.
ADEMFREQUENTIE
Je ademfrequentie is een indicatie of je in de hyperventilatie zone verkeert. Je kunt je gezondheid er voor een groot deel aan aflezen. Alles spiegelt zich tenslotte in je ademhaling. Je telt het aantal keren dat je per minuut adem haalt terwijl je rustig zit. Bij 3 tot 6 keer per minuut ben je in een rustige, ontspannen en gezonde
toestand. Adem je in rust meer dan 10 keer per minuut, dan is het voor je gezondheid en plezier de moeite waard om met je ademhaling aan de slag te gaan.
HOE ONTSTAAT HYPERVENTILATIE?
Bij chronische hyperventilatie
heb je langere tijd onder druk gestaan en is je lichaam gewend geraakt aan een
gespannen toestand. Reden kunnen zijn:
  • Samenloop van omstandigheden zoals geboorte, verhuizing en van baan wisselen tegelijkertijd van deadline naar deadline werken zonder tussentijdse diepte ontspanning
  • Een volle agenda met veel taken en activiteiten, allemaal leuk maar veel te veel
  • Altijd het gevoel hebben iets te moeten doen een lange to do list
  • Altijd klaarstaan voor anderen, en jezelf op de laatste plaats zetten
  • Niet gauw tevreden zijn met wat je doet en de lat hoog leggen
  • Onderdrukken van rouw, verlies, verdriet, boosheid of pijn
Bij acute hyperventilatie is er een trigger die benauwdheid en paniek oproept. Dat kan opeenstapeling van elementen zijn waardoor het je opeens te veel wordt. Er is een druppel die de emmer doet overlopen. Of een klein gebaar maakt een vergeten herinnering los en roept angst op. Bijvoorbeeld:
  • De angst voor/de gedachte aan een hyperventilatie aanval veroorzaakt onbewust een aanval
  • Iemands oogopslag herinnert je onbewust aan een boze blik van een ouder of leerkracht waardoor je in
    paniek schiet
  • Een hobbelweg maakt je gespannen en lokt een aanval uit omdat je je als kind zonder dat je het nog
    weet ooit verslikte in een snoepje op zo’n weg
HOE LOS JE HYPERVENTILATIE OP?
  1. Het bestaande adempatroon doorbreken
    2. Onbewuste patronen ophelderen
  2. Patroon doorbreken
    Het hoge, snelle adempatroon is een mechanisme op zichzelf geworden. De Methode Beter ademen® leert je de ademhaling in het moment adequaat omlaag en tot rust te brengen. Door de focus via de uitademing en verschillende letters naar het bekkengebied te verleggen, kom je in je basis. Door te spelen met verschillende tempi bereik je een nieuwe, optimale balans tussen zuurstof en koolzuurgas.
  3. Onbewuste patronen ophelderen
    Het adempatroon resetten is meestal niet genoeg. De vraag ‘waarom werkte je jezelf voorbij?’ is belangrijk. Waarom schoot de paniek opeens toe? Inzicht in de verborgen associaties of gedachten over jezelf en het loslaten van oude emoties zijn essentieel voor een blijvende verandering. Ook hierin kan je ademhaling helpen.
Bij [B]leef in Veenendaal geven wij een Adem cursus Sterk vanuit je buik vanaf januari 2022. Deze bestaat uit 6 sessies. De sessies vinden plaats op elke laatste zondag van de maand.