VEENENDAAL - In 2025 viert Nederland 80 jaar vrijheid, een belangrijke mijlpaal sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Veenendaal staan we stil bij het herdenken van de slachtoffers en het vieren van de bevrijding en de vrijheid. Dat doen we van 3 tot en met 10 mei met een programma vol evenementen en activiteiten.
Stichting Oranjedag Veenendaal (Koningsdag Veenendaal), @maakveenendaal en Ditisveenendaal hebben samen met heel veel lokale initiatiefnemers een fantastisch evenementenprogramma gemaakt om samen de vrijheid te vieren. Want vrijheid deel je met elkaar.
Bevrijdingsconcert
Op 5 mei a.s. wordt er door de Harold Wakeman Stichting een bevrijdingsconcert georganiseerd in samenwerking met Stichting Oranjedag Veenendaal. Dit wordt gratis aangeboden aan de bevolking van Veenendaal in de Basiliek.
Hieraan werken mee:
Op 9 mei 2025 is het precies 80 jaar geleden dat Veenendaal werd bevrijd van de Duitse bezetter. In tegenstelling tot veel andere plaatsen in Nederland, kwam de bevrijding hier later, doordat fanatieke (Nederlandse) SS’ers tot het laatst toe verzet boden. Dit bijzondere moment in onze geschiedenis herdenken we met een indrukwekkende mini-tentoonstelling in de VEXPO.
Vexpo
Stadsmuseum Veenendaal wil de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding herdenken met deze expositie waarbij Veenendaal zoveel mogelijk in het middelpunt staat. Originele documenten en voorwerpen brengen het verleden tot leven: van persoonsbewijzen, bonkaarten en brieven tot kranten en bevrijdingsherinneringen zoals linten en ansichtkaarten. Ook bijzondere objecten, zoals een plattegrond van Veenendaal van vóór de oorlog en een dienblad met de tekst "Wel gebogen maar niet gebroken", vertellen het verhaal van een stad die standhield in moeilijke tijden.
De expositie is te bezichtigen van 28 april t/m 29 mei in de VEXPO in De Cultuurfabriek. Bent u benieuwd hoe Veenendaal de Tweede Wereldoorlog heeft doorstaan en de bevrijding heeft beleefd? Kom langs en ontdek deze bijzondere periode aan de hand van authentieke voorwerpen en verhalen.
'Helmen vol verhalen'
In de expositie 'Helmen vol verhalen' staan persoonlijke missie verhalen van veteranen centraal in. De ervaringen van de militairen vormen de inspiratiebron voor kunstwerken van tweeëntwintig kunstenaars. In een gezamenlijke missie maken kunstenaars en veteranen de relevantie zichtbaar van Nederlandse vredesmissies en de impact daarvan op de deelnemende militairen.
In de afgelopen veertig jaar hebben Nederlandse soldaten bijgedragen in meerdere VN-vredesmissies. Wat hebben de militairen daar meegemaakt? Wat betekende de deelname voor het thuisfront? En hoe was de terugkeer in eigen land? Om dit inzichtelijk te maken zijn veteranen gekoppeld aan kunstenaars, die de verhalen van de blauwhelmen in kunstwerken hebben verbeeld. De militairen komen uit alle provincies van het land en representeren alle afdelingen van Defensie. Zo zijn de landmacht, de marine, de luchtmacht en de marechaussee en niet te vergeten het thuisfront in de expositie vertegenwoordigd.
Solostories met Fockeline Ouwerkerk
Als schrijfster Roxane van Iperen samen met haar gezin een oude villa in de bossen van Naarden betrekt, weet ze niets van de geheime geschiedenis van dit huis. Pas tijdens de verbouwing ontdekt ze intrigerende sporen uit het verleden. Onder de houten vloeren en achter wandpanelen vindt Van Iperen schuilplaatsen en verzetskrantjes. Van Iperen begint aan een jarenlange zoektocht om een reconstructie te kunnen maken van die periode. Zo ontdekt ze dat op het dieptepunt van de oorlog 't Hooge Nest, dankzij twee Joodse zussen, een van de grootste onderduikadressen van Nederland is. Een veilige haven voor vele onderduikers, een doorvoerroute voor het verzet en een plek waar de cultuur rijkelijk bloeit. Gebaseerd op de gelijknamige bestseller die Roxane van Iperen schreef over dit waargebeurde verhaal. Gespeeld door Fockeline Ouwerkerk (o.a. Bankier van het Verzet, Taal is zeg maar echt mijn ding en Moordvrouw) op 1 mei om 20.00 uur in De Lampegiet.
Filmklassieker 1984
Vrijdagavond 2 mei a.s. wordt in het Ontmoetingshuis in Veenendaal Oost de film '1984' naar het beroemde boek van George Orwell vertoond. Deze film wordt georganiseerd in het kader van 80 jaar bevrijding en is misschien wel actueler dan ooit. Want hoe vrij zijn wij anno nu in het licht van deze film?
Over de filmNa een atoomoorlog is de wereld verdeeld in drie supercontinenten; Oceanïe is er een van. De film “1984” speelt zich af in dit Oceanië, een maatschappij waarin de mensen onder constant toezicht leven: zij worden via televisieschermen ononderbroken geïndoctrineerd en via diezelfde schermen zonder aflaten bespied. Elk woord, elk gebaar, zelfs de gedachte wordt geregistreerd. Kinderen zijn spionnen, pornografische literatuur houdt het proletariaat zoet, de taal wordt ontmanteld. Newspeak voorkomt het denken of het ontwikkelen van ideeën. In deze wereld brengt Winston Smith zijn dagen door. Hij werkt op het Ministerie der Waarheid waar hij de geschiedenis herschrijft, volgens de instructies van de Partij. Tot hij Julia leert kennen.
De film die wordt vertoond is de tweede, meest recente verfilming uit het jaar 1984, onder regie van Michael Radford. Met o.a. John Hurt, Suzanna Hamilton & Richard Burton in de hoofdrollen.
Praktische informatieVrijdag 2 mei 2025Aanvang 20.00 uurZaal open 19.45 uurKaarten à € 7,00 incl. consumptie online verkrijgbaar via www.ontmoetingshuis.nl of vanaf 30 minuten voor aanvang aan de zaal.
Er is nog veel meer. Ga dan naar: https://www.ditisveenendaal.nl/vrijheid