Start bestrijding eikenprocessierups

18 mei 2021, 9:11 Nieuws
rups
VEENENDAAL - De gemeente is weer begonnen met de preventieve bestrijding van de eikenprocessierups. Zo hoopt ze de overlast van dit kriebelige beestje deze zomer te voorkomen. Elk jaar veroorzaakt de eikenprocessierups overlast. De gemeente probeert deze rups zo veel mogelijk te bestrijden. Hieronder leest u de meest gestelde vragen en de antwoorden daarop.

Wat doet de gemeente Veenendaal om de eikenprocessierups te bestrijden?

De gemeente bestrijdt de eikenprocessierups in mei preventief op plekken waar geen beschermde vlindersoorten zitten. Vervolgens gaan we waar nesten ontstaan deze wegzuigen. De gemeente stuurt op zo min mogelijk overlast en kijkt waar de bomen staan en waar de meeste overlast kan ontstaan. Zo moeten bijvoorbeeld kinderen altijd op hun schoolplein kunnen spelen. 100% bestrijden van de rups is onmogelijk. Ze verplaatsen zich over grotere gebieden, ook buiten de gemeente.

Wanneer gaat de gemeente Veenendaal de eikenprocessierups bestrijden?

De preventieve bestrijding met XenTari start op 14 mei. Zodra er nesten gezien zijn starten we ook met het wegzuigen van de nesten.

Hoe vindt de bestrijding van de eikenprocessierups plaats?

Bestrijding vindt preventief plaats met XenTari. Dit middel dood de rupsen. Het is volledig biologisch en alleen gevaarlijk voor rupsen. Op de plekken waar we niet met XenTari kunnen bestrijden, zuigen we de nesten weg zodra deze worden gezien.

Op welke plekken wordt de rups bestreden en op welke plekken niet?

De preventieve bestrijding vindt alleen plaats bij gemeentelijke eikenbomen die in de buurt staan van:

  • Speelplaatsen
  • Algemene begraafplaats
  • Alle scholen met hun pleinen (buiten spelen)
  • Woonzorgcentra (ouderen en hun buitenruimte)
  • Sportvelden (buiten sporten te allen tijde)
Op plekken waar beschermde vlindersoorten zijn, vind geen bestrijding plaats.

De eikenprocessierups zit in mijn tuin. Bestrijdt de gemeente die ook?

Deels. We bespuiten alleen gemeentelijke bomen met XenTari. Daar waar privé bomen bereikbaar zijn door de hoogwerker met afzuiger halen we de nesten zo snel mogelijk weg zodra we een melding hebben ontvangen.

Welk bestrijdingsmiddel gebruikt de gemeente Veenendaal?

De gemeente gebruikt het middel XenTari. Dit middel dood de rupsen. Het is volledig biologisch en alleen gevaarlijk voor rupsen.

Hoe schadelijk is het bestrijdingsmiddel voor andere rupsen?

Voor andere rupsen in de boom is het middel ook dodelijk. Het is niet gevaarlijk voor andere insecten.

Hoe schadelijk is het bestrijdingsmiddel voor dieren, zoals vogels, honden, katten, paarden etc.?

Niet, XenTari is alleen dodelijk voor rupsen en niet gevaarlijk voor andere dieren.

Is het bestrijdingsmiddel schadelijk voor de mens?

Nee, XenTari is niet gevaarlijk voor mensen.

Hoe pakt de gemeente Veenendaal de bestrijding op de lange termijn aan?

Op de lange termijn zet de gemeente in op het verbeteren van de leefomgeving van natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Zo hangen we nestkastjes op om meer vogels aan te trekken die de rupsen eten. Ook gaan we op diverse plekken strak gazon omvormen naar ruig of bloemrijk gras.

Gaat de gemeente nog extra nestkasten plaatsen voor de natuurlijke vijand van de eikenprocessierups: de koolmees?

Ja. Dit doen we wel pas nadat de eikenprocessierups weer verdwijnt. Het broedseizoen is nu bijna voorbij. Als een nestkastje in een eik hangt kan het juist het wegzuigen van de nesten bemoeilijken.

Zitten de rupsen alleen in eikenbomen?

Ja. De rupsen zitten alleen in eikenbomen. Het kan wel gebeuren dat, bij harde wind, de haartjes van de rupsen wegwaaien. Soms waait er zelfs een nest uit een boom. Maak dan zo snel mogelijk een melding , dan komen professionals het opruimen.

Hoe herken ik de eikenprocessierups?

De eikenprocessierups is ongeveer 3 cm lang, is grijsgrauw met lichtbruine zijden en heeft lange witte haren.

Wat kan ik zelf doen om de eikenprocessierups te bestrijden?

Niets. Ga niet zelf aan de slag om een nest te verwijderen. Het verstoren van de rupsen zorgt ervoor dat ze hun haren loslaten waardoor de overlast juist groter wordt. Gebruik zeker geen plakstrips. De plakstrips kunnen ook vogeltjes of vleermuizen aan vastplakken en zo dood gaan. Ook is afzuigen van eventuele nesten moeilijker.

Waar kan ik een melding doen van een nest eikenprocessierupsen?

Signaleert u een nest in een gemeentelijke eikenboom, dan kunt u dit bij ons melden via het meldingsformulier .

Wat gebeurt er met mijn melding?

Uw melding wordt zo snel mogelijk verwerkt. Het kan zijn dat het nest niet direct wordt verwijderd. Een melding van een nest bij bijvoorbeeld een speelplaats, woonzorgcentrum of schoolplein krijgt voorrang op een melding in een woonstraat.

Van wanneer tot wanneer is er overlast van de eikenprocessierups?

Dat is niet met zekerheid te zeggen omdat het afhankelijk is van de hoeveelheid rupsen, het gebruik van de buitenruimte en het weer. Over het algemeen is de overlast het meest aanwezig in juni, juli en augustus.

Waar kan ik last van krijgen en hoe moet ik mijn klachten behandelen?

Huiduitslag is één van de meest voorkomende klachten nadat de huid in aanraking is gekomen met de haartjes van de processierups. Kijk voor tips om klachten te voorkomen en te behandelen op de website van Thuisarts .

Met wie kan ik contact opnemen als ik andere vragen heb?

Heeft u vragen over de uitvoering van de bestrijding van de eikenprocessierups? Neem dan contact op met onze beheerder openbare ruimte, Bert Messing. Heeft u vragen over het bestrijdingsbeleid? Neem dan contact op met onze beleidsmedewerker Anouk Steinvoorte. Zij zijn beiden bereikbaar op telefoonnummer (0318) 538 538.