'Opgroeien in kansrijke omgeving'

15 mei , 13:35 Nieuws
who youth engagement hero image 50tmb 1200v
VEENENDAAL - Jongeren kunnen zich beter ontwikkelen wanneer zij opgroeien in een positieve, gezonde en veilige leefomgeving. Opgroeien in zo’n omgeving voorkomt dat jongeren gaan drinken, roken of drugs gebruiken. Daarom start de gemeente Veenendaal met de preventieaanpak Opgroeien in een Kansrijke Omgeving (OKO).
Met de preventieaanpak OKO werkt de gemeente samen met scholen, ouders en maatschappelijke organisaties aan het creëren van een positieve, gezonde en veilige leefomgeving voor jongeren van 10 tot 18 jaar. Vier domeinen staan hierbij centraal: thuis (gezin), school, vriendenkring en vrije tijd. Deze werkwijze is 20 jaar geleden al succesvol toegepast In IJsland. OKO is gebaseerd op dit IJslandse preventiemodel.
Wethouder Martijn Beek : “Uit wetenschappelijk onderzoek weten we dat jongeren beïnvloed worden door hun omgeving. Door hun omgeving, dus thuis, op school, de vriendenkring en bijvoorbeeld de sportclub gezonder en veiliger te maken, versterken we hun mentale gezondheid en verkleinen we de kans dat zij middelen gaan gebruiken. Om zo’n kansrijke omgeving voor jongeren te creëren, hebben we elkaar nodig. Ieder kan vanuit zijn of haar eigen expertise bijdragen aan een gezonde en veilige omgeving.”
Hoe werkt OKO?
De aanpak start met een uitgebreide vragenlijst die de Veense jongeren invullen tijdens een lesuur op school. De uitkomsten worden gebruikt om samen met lokale partners en betrokkenen een plan te maken met activiteiten en interventies waarvan bekend is dat ze effect hebben. Dat kunnen bestaande initiatieven zijn, maar ook nieuwe activiteiten die bijdragen aan een positieve leefomgeving voor jongeren.
Startbijeenkomst 23 mei 2024
Op donderdag 23 mei 2024 is er een startbijeenkomst OKO voor iedereen die betrokken is bij opgroeiende jongeren. Denk aan (groot)ouders, verzorgers, docenten, sporttrainers, vrijwilligers, buren en mensen van een geloofsgemeenschap. Tijdens de startbijeenkomst legt de gemeente uit wat OKO is en wordt gekeken hoe het gaat met de Veense jeugd. Daarnaast gaan we in gesprek over wat iedereen belangrijk vindt voor een positieve, gezonde en veilige leefomgeving voor jongeren. U bent van harte welkom hierbij aanwezig te zijn en met ons mee te denken.
Datum : donderdag 23 mei 2024
Tijd : 16:30 – 19:00 uur (soep en broodjes beschikbaar)
Plaats : Cultuurfabriek Veenendaal, Kees Stipplein 74
Aanmelden : via projectleider Elianne Zwijnenburg .Bij voorkeurvoor 17 mei.
Meer informatie?
Wilt u meer informatie over OKO? Neem dan contact op met projectleider Elianne Zwijnenburg of kijk op de website van het Trimbos-Instituut Opgroeien in een Kansrijke Omgeving - Trimbos-instituut .