Omstreden Chinese film 'One second'

25 apr 2022, 6:09 Nieuws
copyright 2021 metro goldwyn mayer pictures inc
Filmhuis Veenendaal draait Amerikaanse en omstreden Chinese productie
VEENENDAAL - Filmhuis Veenendaal presenteert op zaterdag 30 april de Amerikaanse film Licorice Pizza (zaterdagavond, 20.00 uur). Op zondagmiddag 1 mei (14.30 uur) is One Second te zien, een in China omstreden film van Zhang Yimou.
Licorice Pizza speelt zich af in San Fernando Valley. Regisseur Paul Tomas Anderson laat zich bij deze film inspireren door zijn eigen jeugd in het Los Angeles van de jaren zeventig. Voor de hoofdrollen koos hij twee debuterende acteurs: Alana Haim, die de rol van Alana Kane invult en Cooper Hoffman, die Gary Valentine speelt. Haim was daarvoor vooral bekend door het muziektrio Haim. Alana Kane komt als 25-jarige assistente van een schoolfotograaf op een high school. Gary Valentine is bijna tien jaar jonger, was kind-acteur en denkt zijn toekomst in te vullen met een waterbedbedrijf. Valentine valt als een blok voor Kane, die in eerste instantie niets moet weten van de jonge knul. Toch vindt Alana de ondernemende Gary wel interessant. Dat levert prachtige scènes op. Veel genoemd is de truckscene, waar Alana Kane een gigantische Amerikaanse truck in z’n achteruit een berg afrijdt, omdat de brandstof op is. Licorice Pizza is soms aandoenlijk, humoristisch, dan weer absurdistisch en ook af en toe pijnlijk herkenbaar.

One Second

De oorspronkelijke film One Second van regisseur Zhang Yimou viel niet goed bij de Chinese autoriteiten. De film werd teruggetrokken van het filmfestival in Berlijn. Dat de film na twee jaar alsnog is te zien, komt doordat de regisseur zijn film heeft aangepast. Wat hij precies heeft veranderd, is echter niet bekend. Het verhaal speelt zich af in de Chinese Culturele Revolutie. Een ontsnapte gevangene gaat op zoek naar een propagandistisch filmjournaal, waarin beelden van zijn tienerdochter zijn te zien. Hij heeft zijn dochter al zes jaar niet gezien. Eindelijk vindt hij een locatie waar de film wordt vertoond, maar vanwege een ongelukje tijdens het transport dreigt de voorstelling niet door te gaan. De dorpelingen steken dan de handen uit de mouwen.
Filmhuis Veenendaal vertoont de films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Kijk voor toegangsbewijzen en meer informatie op www.filmhuisveenendaal.nl .