'Maximum bedrag vergoedingen wordt minder'

11 dec 2019, 13:53 Nieuws
gemeentehuis 9 b
VEENENDAAL - Het college van B&W besloot het Integraal Beleidskader Sociaal Domein 2020 - 2023 (IBK-SD) aan de gemeenteraad voor te leggen ter vaststelling. "We gaan voor een gemeente waarin iedereen naar vermogen meedoet en deelneemt aan onze samenleving. Daar werken we aan door het vergroten van de zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid van onze inwoners en daarop mogelijk aanvullend passende ondersteuning te bieden", aldus een woordvoerder.
"Met dit beleidskader ligt er een basis om ondersteuning nog meer op maat te leveren. We kijken wat inwoners in hun eigen situatie en op dat moment nodig hebben. Het IBK-SD beslaat de domeinen Wmo, Jeugd, Participatiewet en Schuldhulpverlening. Het IBK-SD wordt samen met de verordeningen Minimaregelingen, Wmo en Jeugd eind januari 2020 voorgelegd aan de gemeenteraad. Bij het IBK-SD is het concept uitvoeringsplan 2020 gevoegd. Dat gaat ter informatie naar de gemeenteraad."
Steentje bijdragen
Doordat we enkele jaren geleden extra taken vanuit de Rijksoverheid kregen én om onze inwoners passende ondersteuning te kunnen blijven bieden, zijn er keuzes nodig. Het is belangrijker geworden om alle ondersteuning die in een gezin geboden wordt goed op elkaar af te stemmen en daarbij te kijken naar andere mogelijkheden. Voorzieningen die er al zijn en waar inwoners toch al komen kunnen een steentje bijdragen. We zoeken naar alternatieven, zodat we een beweging van zwaardere naar lichtere ondersteuning tot stand kunnen brengen.
Kritisch
Wethouder Marco Verloop: “Voorop staat dat we onze inwoners helpen die daadwerkelijk hulp nodig hebben. We ondersteunen hen zodat ze meer zelf kunnen doen, zelfstandig blijven en mogelijk hun zelfstandigheid kunnen vergroten. Maar ook vragen we wat ze zelf bij kunnen dragen aan de Veenendaalse samenleving. We voeren al jaren een ruimhartig vergoedingenbeleid. Ten opzichte van andere gemeenten blijven we dit doen. Maar het maximum bedrag van vergoedingen wordt lager. Daartegenover ontwikkelen we een breed collectief aanbod voor ondersteuning. Een aanpak in kleine groepen in plaats van individuele ondersteuning, betere en snellere hulp door een uniforme toegang, integraal werken en niet-helpende regelingen afschaffen. Bijvoorbeeld als een probleem chronisch is, hoeft wellicht niet ieder jaar een aanvraag te worden ingediend. Daarnaast kijken we kritisch naar inkoop van ondersteuning, maken we resultaatafspraken met zorgverleners en houden we toezicht op de juiste inzet van hulpverleners. Alleen zo blijven kwaliteit, organisatie én financiën in balans.”
Discussiebus
Tijdens het opstellen van het IBK-SD zijn inwoners in mei van dit jaar gevraagd mee te denken door een enquête in te vullen, in gesprek te gaan in de ‘discussiebus’ of bij de inwoner thuis. Afgelopen september is het concept IBK-SD voor advies voorgelegd aan de Overlegtafel Sociaal Domein (Wmo-forum Veenendaal, de Diversiteitsraad, Jeugdbelang Veenendaal, de Veense Jongerenraad, en Cliëntenraad de Vallei) en de samenwerkingsverbanden passend onderwijs. De adviezen waren gericht op voldoende aandacht voor kwetsbare inwoners, de bezwaarmogelijkheid en de haalbaarheid van het beleidskader. Daarom is doorgevraagd naar de vertaling naar concrete acties. We praten verder over hoe we samen kunnen werken in de uitvoering van dit beleid.
Aan de slag
Vanaf 2020 werkt de gemeente met een jaarlijks uitvoeringsplan waarin inspanningen staan om het IBK-SD te realiseren. "We spelen zo in op dat wat op dat moment nodig is. We doen dat niet alleen, maar juist samen met onze inwoners en samenwerkingspartners. We werken onder andere aan het versterken van het opvoed- en opgroeiklimaat, ondersteuning op maat en het realiseren van een uniforme toegang naar ondersteuning."
Van de vier verordeningen, die het IBK-SD ondersteunen en ook aan de gemeenteraad worden voorgelegd, veranderen de Minimaregelingen het meest. Vanaf 1 januari komt er meer eenduidigheid in de regelingen. Dat zorgt voor meer duidelijkheid. Zo komt er één budget voor schoolkosten. Er is meer keuzevrijheid binnen de regelingen. Ouders kunnen zelf kiezen of ze dit uitgeven aan een schooltas, rekenmachine, pennen, in plaats van aparte regelingen voor al deze verschillende kosten.