REGIO - Saar aan Huis ging op 1 oktober van start in de regio Ede – Wageningen. Saar aan Huis is een organisatie voor aanvullende mantelzorg. Ouderen kunnen bij Saar aan Huis terecht voor allerlei andere vormen van ondersteuning zoals licht huishoudelijk werk, gezamenlijk koken, persoonlijke verzorging en begeleiding bij doktersbezoek. Saar aan Huis levert geen medische zorg.
Maar Saar aan Huis helpt niet alleen ouderen. Ook gezinnen waar bijvoorbeeld een van de partners door ziekte langdurig uitvalt, kunnen een beroep doen op een Saar.
Oprichtster Sabine Blom van Assendelft: ‘Ouderen blijven langer thuis wonen. Velen willen en kunnen dat ook, maar wat extra hulp is daarbij nodig. Vaak kan die geleverd worden door kinderen of vrienden, maar dat lukt niet altijd omdat die werken of ver weg wonen. Dan biedt Saar aan Huis een oplossing.’
‘Alle Saars zijn deskundig, goed opgeleid, Nederlandstalig en wonen in de regio. Iedereen is uitvoerig gescreend. Cliënten krijgen altijd hulp van dezelfde Saar op het tijdstip dat ze zelf hebben aangegeven.
Linda is verantwoordelijk voor Saar aan Huis in Ede, Veenendaal, Rhenen, Wageningen, Renswoude, Scherpenzeel, Hoenderloo en Deelen. Afgelopen jaren heeft ze zich beziggehouden met professionele arbeidsbemiddeling.
Uit de praktijk blijkt dat ouderen erg geholpen zijn met een lieve Saar, die hun dag een beetje mooier maakt. ‘Warme en oprechte aandacht bevordert tenslotte het welzijn van ieder mens’, aldus Linda.
Er zijn landelijk 46 vestigingen van Saar aan Huis actief. De particuliere mantelorganisatie is in heel Nederland te vinden (zie www.saaraanhuis.nl ).
De vergoeding voor een Saar bedraagt € 23,00 per gewerkt uur all-in. Dit is inclusief vakantiegeld en bemiddelingskosten met BTW verrekening. Voor avond- en weekenduren wordt een toeslag berekend. De vergoeding kan worden betaald uit het Persoons Gebonden Budget (PGB); sommige ziektekostenverzekeringen vergoeden een Saar uit het aanvullende pakket.
Interview met oprichtster Sabine Blom van Assendelft
‘De overheid propageert dat ouderen zo lang mogelijk thuis te blijven wonen, maar als je regelmatig zorg nodig hebt is dat niet altijd makkelijk,’ aldus de oprichtster van Saar aan Huis, Sabine Blom van Assendelft. Een kleine vijf jaar geleden bedacht ze het plan voor ‘Saar aan Huis’. Ze testte haar idee bij deskundigen, artsen, verzekeraars en natuurlijk bij de doelgroep zelf. Vele hulpbehoevende ouderen in Nederland hebben al de hulp van Saar aan Huis ingeroepen. Vanaf oktober 2020 telt de organisatie inmiddels al weer 46 vestigingen waaronder de regio Ede – Wageningen.
Wat doet ‘Saar aan Huis’?
‘Wij helpen ouderen op een prettige manier thuis te kunnen blijven wonen. We geven ondersteuning en zorg in en om het huis. Saars kunnen koken, aankleden, doen licht huishoudelijk werk maar kunnen ook spelletjes doen, de krant voorlezen, helpen met boodschappen. Onze ‘Saars’ kunnen ook uitleg geven over de computer, meegaan naar de dokter of helpen bij de administratie.’
Wat is een ‘Saar’?
‘De naam is een knipoog naar Swiebertje, de vroeger zo populaire tv-serie. Juffrouw Saartje was daarin de hulp van de burgemeester. Onze Saars zijn bijna allemaal vrouwen van 45 jaar en ouder die graag maatschappelijk actief en nuttig willen zijn. Ook vrouwen willen deelnemen aan de samenleving en een bijdrage leveren aan het gezinsinkomen. Juist deze vrouwen met een zorgverleden voor hun familie en hun ruime levenservaring zijn ontzettend waardevol.’
Heeft een oudere een keuze voor een Saar?
‘Ja, natuurlijk want het is prettig als er een goede match is ontstaan zodat er een persoonlijke band kan worden opgebouwd. De toegevoegde waarde van onze organisatie zit in de persoonlijke en betrouwbare screening van de Saars. Alle Saars zijn deskundig, goed opgeleid, Nederlandstalig en woonachtig in de regio. Wij nemen niemand in ons bestand op zonder een gedegen screening. Ook gaan wij altijd naar de cliënt zelf toe om de zorgvraag te inventariseren en een passende Saar qua achtergrond en beleving voor te stellen. Tevens bieden we de cliënt de mogelijkheid om zelf een keuze te maken uit Saars om te kijken wie hem of haar het prettigst lijkt.’
Wie doet een beroep op de een Saar? De oudere of een van de kinderen?
‘We zien vaak dat het de kinderen zijn die zich zorgen maken over hun ouders. Zij bellen ons. Ouders, zeker deze generatie, vraagt niet graag hulp voor zichzelf. Dat is jammer, want we zien vaak dat Saar aan Huis heel laat wordt ingeschakeld. Dat een oudere man de zorg voor zijn demente vrouw niet aankan waardoor uiteindelijk beiden uit elkaar geplaatst worden. Als er tijdig de hulp van een Saar was ingeschakeld voor een paar uur per week, hadden we de echtgenoot kunnen ontlasten.’
Vanaf oktober 2020 zijn er 46 vestigingen. Is de vraag zo groot?
‘Ja absoluut. In de zorg verandert er zo veel. De gevolgen zijn nog niet duidelijk, maar een ding weten we zeker: ouderen zullen langer thuis moeten blijven wonen en ze zullen zelf meer het initiatief moeten nemen om hulp in te roepen. Met Saar aan Huis willen we daarbij helpen.’
Wat zijn de kosten voor een Saar?
En Saar kost € 23,00 per gewerkt uur all-in. Voor avond- en weekenduren berekenen wij een toeslag. Deze kosten kunnen worden vergoed uit een Persoons Gebonden Budget (PGB).
Hoe kun je een Saar aanvragen?
Op de website www.saaraanhuis.nl staat een duidelijk aanvraagformulier. Dat kan een oudere zelf of met hulp van een mantelzorger invullen. Een eerste contact kan ook via de telefoon verlopen (0318-. Wat we ook zien is dat de kinderen voor hun ouder(s) hulp aanvragen, De keuzevrijheid en het gedifferentieerde aanbod van gekwalificeerde Saars maakt dat er altijd een goede match ontstaat.
Loopt het al storm bij ‘Saar aan huis’?
‘We zien dat steeds meer ouderen en kinderen hun weg naar onze organisatie weten te vinden. Inmiddels bevelen zorginstanties, verzekeraars, gemeenten en ziekenhuizen Saar aan Huis aan als mogelijke oplossing voor mensen die er voor kiezen om zo lang als mogelijk de regie over hun eigen leven te willen behouden. Het aanbod van ‘Saars’ is groot.
Meer informatie over ‘Saar aan Huis’ is te vinden op de website www.saaraanhuis.nl .