Lezing over Marius van Dokkum

25 sep 2023, 6:14 Nieuws
13791
VEENENDAAL - Aansluitend op de expositie Marius van Dokkum – Recht uit het hart zal op zaterdag 7 oktober van 15:00 tot 17:00 door de conservator van Stadsmuseum Harderwijk en het Marius van Dokkum Museum, Sophie van Steenderen, een lezing gegeven worden. De kosten voor de lezing zijn €3,50 voor Museumkaarthouders en €10,- voor reguliere bezoekers.
Marius van Dokkum
Marius van Dokkum (1957) is een verhalenverteller in verf. Hij schildert portretten, stillevens en vrije onderwerpen. In zijn vrije onderwerpen komen meestal eenvoudige mensen voor in hun eigen leefomgeving. Mensen die ondanks hun eigenaardigheden toch sympathiek overkomen.
Vanaf zijn vroege jeugd wilde Marius van Dokkum al kunstschilder worden. Tekenen was voor hem een favoriete bezigheid. Voornamelijk het vastleggen van de mens deed hij graag. Rond zijn 15e jaar begon hij met schilderen in olieverf. Op de kunstacademie in Kampen hoopte hij zich verder te kunnen bekwamen in het schilderen. Maar vanwege zijn voorkeur voor figuratief werken kreeg hij daar het advies om te gaan illustreren. Het schilderen leerde hij pas echt na zijn academietijd, waarbij hij onder meer Henk Helmantel als leermeester zag.
Schilderen is tegenwoordig de voornaamste bezigheid van de kunstenaar. Inspiratie haalt hij overal vandaan, of het nu op straat, in de trein, in de kerk of op tv is. Van Dokkum is een verteller en zoekt naar manieren om zijn indrukken weer te geven op een anekdotische manier. Soms schuilt er milde maatschappijkritiek in zijn voorstellingen. Hij gebruikt humor, maar nooit op een cynische manier. Door de toeschouwers een (lach)spiegel voor te houden kunnen ze vaak iets van zichzelf in zijn werken herkennen.
Aanmelden
Aanmelden voor dit evenement is noodzakelijk. Dit kan door een mail te zenden naar [email protected] .
*Kosten voor dit evenement zijn €3,50 voor Museumkaarthouders en €10,- voor reguliere bezoekers. Betalen kan op de dag zelf aan de balie van het museum.
19557