VEENENDAAL - Filmhuis Veenendaal draait op vrijdag 27 december om 20.00 uur én zondag 5 januari Gloria!, een 18e-eeuws kostuumdrama. Vijf meisjes uit een weeshuis hebben meer talent dan hun sjoemelende en tirannieke kapelmeester.
Op zaterdag 28 december om 20.00 wordt de natuurfilm De Wilde Noordzee wegens succes nogmaals vertoond. Op zondag 29 december om 14.30 is de reprise van Monsieur Aznavour. Vrijdag 3 januari speelt het drama Tegendraads om 20.00 uur en zaterdag 4 januari om 20.00 uur de komedie De Z van Zus. De voorstellingen zijn toegankelijk voor zowel leden als niet-leden van het Filmhuis.
Gloria!
Stel, er komt een belangrijk man naar de plaatselijke muziekschool. Iedereen is vereerd en nerveus. Er moet een nieuw muziekstuk bedacht worden om hem te onthalen. Maar wie schrijft het? Dat het kernprobleem in de historische fictie film Gloria! Veel zaken in deze film zijn historisch juist. Paus Pius VII werd in 1800 in Venetië ingehuldigd. Er bestonden scholen als het Sant’Ignazio Instituto, dat een weeshuis, nonnenklooster en muziekschool voor meisjes inéén was. Maar de plot waarin vier schoolmeisjes en een dienstmeisje buiten medeweten van kapelmeester Perlina werken aan hun eigen composities, is puur fictie. Perlina heeft een creatieve blokkade, maar de meisjes niet, integendeel! Vooral omdat ze in de kelder van de school een piano ontdekken. Een zondig instrument, daar verborgen door de kapelmeester. Gloria! is een muzikale, swingende film, met een feministische boodschap. De film neemt het niet nauw met historische correctheid. Dat werkt positief. De anachronismen, de aanstekelijke muziek en de soms karikaturale personages hebben geresulteerd in een boeiende film. Gloria! kreeg louter lovende recensies in de Nederlandse pers.
De wilde Noordzee
De Wilde Noordzee is opnieuw te zien in het Filmhuis. De beelden doen niet onder voor documentaires over tropische wateren. De grijze Noordzee blijkt onder water verrassend kleurrijk en laat een enorme soortenrijkdom zien. De ervaren duiker Peter van Rodijnen brengt de onderwaterwereld van de Noordzee perfect in beeld. Vanwege de belangstelling voor dit meesterwerk biedt het Filmhuis de film nogmaals aan.
Monsieur Aznavour
Het biografische drama Monsieur Aznavour over de zanger Charles Aznavour (1924-2018) volgt het klassieke stramien van een biopic: alle hoogte- en dieptepunten uit het leven van Aznavour komen in volgorde voorbij. Dat de beroemde zanger een minderwaardigheidscomplex had, is de rode draad van het verhaal. Zoon van arme Armeense ouders en niet gezegend met de stem en het uiterlijk van een ster, moest Aznavour veel beter zijn best doen dan anderen, vond hij zelf. Deze verfilming laat een succesvol, maar onzeker mens zien. De hoofdrolspeler Tahar Rahim vertolkt Aznavour zodanig, dat de kijker bijna vergeet dat hij niet de echte Aznavour is.
Tegendraads
Oldenzaal, Twente, 1961. De groeiende textielindustrie zit te springen om – goedkope – arbeidskrachten. Een groep Italiaanse seizoenarbeiders strijkt in Twente neer en brengt Twentse vrouwen het hoofd op hol met hun gladde looks, temperament en meeslepende muziek. Dat zorgt voor jaloezie bij de Twentse mannen, wat leidt tot de historische ‘spaghettirellen’. De jonge fabrieksarbeidster Johanna (Emma Josten) zoekt naar vrijheid en probeert hogerop te komen. Zij wordt verliefd op Francesco (Mehdi Meskar), wat tot de nodige problemen leidt.
De Z van Zus
Als kleine meisjes speelden de onafscheidelijke tweelingzusjes Rianne en Juliette vaak het alfabetspel: van de A van Afscheid tot en met de Z van Zus. Nu ze volwassen zijn, verschillen ze ontzettend veel van elkaar: Juliette (de succesvolle zakenvrouw) probeert haar vader financieel te ondersteunen. Rianne (die doormoddert in een ingeslapen relatie) neemt de mantelzorg voor vader op zich. Als vader overlijdt, vertrouwen de twee elkaar niet in het goed uitvoeren van zijn laatste wens.
Informatie over voorverkoop, toekomstige films en het lidmaatschap is te vinden op www.filmhuisveenendaal.nl.