'Ik ga mensen dood schieten'

08 apr 2020, 10:25 Nieuws
boeien
VEENENDAAL - Een man liep vroeg in de avond van dinsdag 7 april over de Hoofdstraat in Veenendaal te schreeuwen dat hij "mensen dood ging schieten". Omdat de meeste winkels al dicht waren en vanwege de noodverordening sowieso niet veel mensen op straat liepen, trok deze man - ondanks zijn opmerkelijke uitspraken - niet erg veel aandacht. Toch deelden enkele voorbijgangers gelukkig hun zorgen hierover met de politiemeldkamer.
Direct gingen meerdere auto's naar de plaats waar de man het laatst gezien was. "Al heel snel troffen wij de bedoelde man op de Zandstraat, waar hij rustig op een bankje zat. Uiteraard nemen we geen enkel risico als iemand zulke uitspraken doet, voor de veiligheid van zowel omstanders als ons zelf. Terwijl sommige collega's naar omstanders riepen dat zij met een grote boog om ons heen moesten lopen, gaven andere collega's de man instructies om te knielen en zijn handen goed zichtbaar te houden. Voor passanten en omwonenden zag dit er mogelijk best heftig uit", vertelt een politieman.
De man gaf gehoor aan de aanwijzingen die hij kreeg en hij kon zonder geweld worden aangehouden. "Uiteraard werd hij gefouilleerd, maar daarbij troffen we gelukkig geen wapens aan. Wel namen we hem mee, om hem op het politiebureau te confronteren met de onrust die hij had veroorzaakt met zijn uitspraken. Hij bleek aardig onder invloed van drank te zijn, en al vaker in een dronken bui voor overlast te hebben gezorgd. Hij bleek in elk geval niet in staat zijn en niet de werkelijke bedoeling te hebben om zijn uitspraken waar te maken. Met enkele bekeuringen op zak mocht hij uiteindelijk dan ook weer naar huis."