Heffing voor ondernemers dit jaar 100.000 euro minder

10 jun 2021, 6:37 Nieuws
bernard van kreelpoort 2 b
VEENENDAAL - Het college van burgemeester en wethouders verlaagt de heffing bedrijveninvesteringszones (BIZ) over 2021 met € 100.000. Daarbij neemt de gemeente voor dit bedrag kosten op zich, waardoor de winkeliers, horecaondernemers en verdere partners in de binnenstad minder hoeven te betalen. Wethouder Dylan Lochtenberg: ”We doen er alles aan - en zeker nu na een lange periode van gesloten winkels - om het levendige centrum van Veenendaal levendig te houden. Met deze stevige financiële bijdrage aan Winkelstad Veenendaal steunen we de Veense ondernemers.”
De BIZ is feitelijk het potje dat de ondernemers vanuit het centrum gezamenlijk vullen en waaruit de overkoepelende Stichting Winkelstad Veenendaal activiteiten en werkzaamheden voor de binnenstad oppakt. De gemeente wil met de eenmalige verlaging en bijdrage de BIZ financieel ondersteunen. De ondernemers hoeven minder te betalen en door de bijdrage van de gemeente kunnen de activiteiten die betaald worden vanuit de BIZ onverminderd doorgang vinden.
“We vinden het belangrijk dat de continuïteit van de BIZ voor nu en in de toekomst geborgd is”, vertelt wethouder Lochtenberg. “Winkelstad Veenendaal moet ongehinderd in staat zijn haar werkzaamheden voor de binnenstad voort te zetten. Juist nu, nu we zien dat de coronamaatregelen worden afgeschaald en de verwachting is dat we een mooie zomer tegemoet gaan. En we weten wat een mooie zomer betekent voor ondernemers. Dan kunnen ze weer doen waar ze goed in zijn: ondernemen in een aantrekkelijke en levendige binnenstad.”
Goede afspraken
Stichting BIZ Winkelstad Veenendaal diende eerder dit jaar bij de gemeente een verzoek in voor een eenmalige verlaging van de heffingsgrondslag van de BIZ. Vervolgens zijn er - in samenspraak met Stichting Winkelstad - goede afspraken gemaakt over de gemeentelijke tegemoetkoming. Besloten is dat het geld wordt besteed aan marketing, promotie en het realiseren van feestverlichting in 2021; zaken die ten goede komen aan de binnenstad.
Wethouder Lochtenberg: “Deze uitgaven zorgen voor aanhoudende aantrekkingskracht van onze mooie binnenstad. Zo dragen we bij aan het borgen van de werkgelegenheid, een belangrijke pijler van het college. Nu er steeds meer mogelijk wordt hopen we dat de bezoekers onze winkels en horeca weer weten te vinden. Met parkeeracties, promotie en zodra het kan leuke evenementen proberen we ons steentje hieraan bij te dragen. Laten we met elkaar onze ondernemers steunen. Help elkaar, koop Veense waar!’”