Hallelujah en Vermeer in Pinksterweekend

21 mei 2023, 6:27 Nieuws
hallelujah leonard cohen a journey a song st 5 jpg sd high
Pr
VEENENDAAL - Filmhuis Veenendaal biedt in het Pinksterweekend twee films aan. Op zaterdag 27 mei begint om 20.00 uur de film Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song. Op Pinksterzondag draait om 14.30 uur Dicht bij Vermeer. Na dit weekend gaat het Filmhuis verder met de zomerprogrammering, met meestal alleen films op zaterdagavond
Leonard Cohen
"Er is een religieus Halleluja, maar er zijn er nog veel meer. Als je naar de wereld kijkt, is er maar één ding te zeggen, en dat is Hallelujah. Zo is het nu eenmaal." Zo vat Leonard Cohen de documentaire Hallelujah: Leonard Cohen, A Journey, A Song samen. Deze documentaire laat zowel de ontwikkeling van Cohens carrière zien, alsook de indrukwekkende ontstaansgeschiedenis van het wereldberoemde ‘Hallelujah’. Indrukwekkend, want Cohen werkte zeven jaar aan dit nummer; hij schreef er meer dan 150 coupletten voor. De platenmaatschappij zag niets in het lied, maar toen andere artiesten, zoals Jeff Buckley en Rufus Wainwright succes hadden met hun vertolking ervan, ging er een andere wind bij de maatschappij waaien. Veel artiesten namen het nummer op in hun repertoire, al dan niet met aangepaste teksten. In 2021 stonden drie verschillende versies van Hallelujah in de Nederlandse Top 2000. De documentaire is geregisseerd door Dayna Goldfine en Dan Geller.
Dicht bij Vermeer
Suzanne Raes geeft in Dicht bij Vermeer een unieke inkijk in de totstandkoming van de grootste Vermeertentoonstelling ooit. Ze opent als het ware het leven van Johannes Vermeer, de schilder van wereldberoemde werken zoals Het Melkmeisje en Meisje met de Parel. De Hollandsche Meester liet maar een klein oeuvre na. Behalve de schilder komt ook de organisatie van de grote Vermeertentoonstelling aan bod, zoals de lobby om ‘Vermeers’ naar Nederland te krijgen.
In de film maken kijkers kennis met Gregor Weber (Rijksmuseum), Jonathan Janson (schilder en Vermeerkenner), Anna Krakeler (Rijksmuseum), Pieter Roelofs (Rijksmuseum) en Abbie Vandivere (Mauritshuis). Suzanne Raes zegt over de beleving van haar film: “Het tempo van de film is soms bewust laag. Dat dwingt je de rust te nemen en de schilderijen van Vermeer tot in detail in je op te nemen.”
Filmhuis Veenendaal vertoont films in Spectrum, Kees Stipplein 72, Veenendaal. Kijk voor toegangsbewijzen, lidmaatschap en meer informatie op www.filmhuisveenendaal.nl .