Grote scepsis over warmtenet Groenpoort

27 jan 2022, 14:49 Nieuws
warmte
VEENENDAAL - De politieke fracties van de PvdA en Lokaal Veenendaal spreken zich duidelijk uit tegen aanleg van een warmtenet (door de firma DEVO 1) voor de nieuwe woonwijk Groenpoort. Ook het CDA is sceptisch en geeft de voorkeur aan een semi-individuele oplossing via warmtepompen. Het thema wordt besproken in de raadsvergadering van donderdag 27 januari.
"We hebben slechte ervaringen met DEVO 1. Het bedrijf – nu volledig eigenaar van de gemeente – draait al jaren met verlies (ondanks de hoge tarieven). Het bedrijf bestaat enkel en alleen dankzij de steun van de gemeente. En nu ligt er een voorstel zonder een plan van kosten en opbrengsten", zegt Jaap Pottjewijd van Lokaal Veenendaal. "Wij willen inwoners keuzevrijheid geven om wel of niet aan het warmtenet te worden aangesloten. Een warmtenet bij nieuwbouw is onrendabel, zeker omdat de nieuw te bouwen woningen bijna energieneutraal worden opgeleverd. De hoge kosten van DEVO 1 vinden wij onacceptabel. Daarnaast hebben wij reeds vragen gesteld over de veel te hoge boetes als je als inwoner je woning van het DEVO 1 systeem wil afkoppelen. Lokaal Veenendaal is kritisch over DEVO 1. Wij zullen dan het voorstel om ook voor Groenpoort een warmtenet aan te leggen niet steunen, zeker niet door DEVO 1."
Ook Hans van de Braak van de PvdA is tegen het plan."Zolang het onzeker is dat we geen sluitende businesscase hebben zullen we geen akkoord bereiken om al voorbereidende werkzaamheden te starten. En zolang we geen energiecollectief krijgen waar bewoners aan deelnemen, geldt: beter ten halve gekeerd dan…"
Bij de aanvang gaf het CDA Veenendaal aan de voorkeur te geven aan een semi-individuele oplossing via warmtepompen. Raadslid Eric Enzlin zegt dat de warmtenetten duur(der) bljiken te zijn. "In Nederland zelfs duurder dan in welk ander land ook. Ook zit de afnemer gevangen in een monopolie en is de consumentenprijs niet transparant. De kostenopbouw houdt de warmteproducent angstvallig geheim. De raad bleek echter in meerderheid voor een warmtenet. Echter de aanbesteding mislukte. Wat nu? De klachten van gebruikers in Duitsland en Nederland zijn dezelfde en in Duitsland willen de verbruikers een structurele verandering van de wetgeving. In Denemarken daarentegen is in de jaren tachtig een landelijk warmtenet uitgerold waarmee de burgers tevreden zijn. Meestal zijn ze eigenaar, de financiën zijn transparant en winst wordt aangewend voor herinvesteringen. Omdat ze duur zijn staan de gemeenten garant voor de financiering, want dat drukt de (meer)kosten. Gegeven de keus van de raadsmeerderheid is dit de beste optie."