Gemeentebestuur stemt in met aardgasvrije buurten

16 mei , 11:07 Nieuws
gemeentehuis 9 b
VEENENDAAL - Betaalbaar, duurzaam en betrouwbaar; dat zijn de uitgangspunten voor het aardgasvrij worden van woningen en panden van inwoners en ondernemers in Veenendaal. Met die uitgangspunten is in de afgelopen twee jaar onderzoek gedaan in de eerste twee buurten, Dragonder-Oost en bedrijventerrein Faktorij De Vendel. Daarbij is gekeken naar de wensen van bewoners, bedrijven en andere betrokkenen maar ook naar de kosten en baten. Het voorstel is om 2050 als einddatum voor de levering van aardgas aan te houden. Dat is ook de landelijk datum voor het stopzetten van aardgaslevering. Het college heeft hier op 14 mei een besluit over genomen. Dit wordt op 20 juni aan de gemeenteraad voorgelegd.
In beide buurten is het inzetten van verschillende soorten warmtepompen het meest kansrijk. Eigenaren van woningen, bedrijven en instellingen kunnen op een moment dat ze zelf kiezen de overstap maken. De gemeente stelt een aantal maatregelen voor waarmee bewoners en bedrijven worden geholpen om de overstap te maken. Dat begint bij het informeren van inwoners, maar daarnaast kan gedacht worden aan ondersteuning door het Energieloket en door energievrijwilligers, gezamenlijke inkoopacties voor warmtepompen en een subsidie voor bewoners die al weinig aardgas verbruiken en voor wie overstappen naar een alternatief voor aardgas relatief duur is.
Tussendoel
Hoewel het voorstel is om als einddatum voor de levering van aardgas het jaar 2050 aan te houden, zijn voor beide buurten ook tussendoelen gesteld. Voor Dragonder-Oost is het doel om in 2030 40% minder aardgas in deze buurt te gebruiken dan in 2019. Voor De Faktorij en De Vendel is het doel om in 2030 20% minder aardgas te gebruiken dan in 2019.
Terinzagelegging
Op 20 juni wordt het collegebesluit aan de gemeenteraad voorgelegd. Na besluit van de gemeenteraad gaan de plannen voor een periode van 6 weken ter inzage. Iedereen kan dan reageren. Daarna volgt een definitief besluit. Meer over de terinzagelegging leest u te zijner tijd op www.duurzaamveenendaal.nl/dragonder-oost en www.duurzaamveenendaal.nl/defaktorijendevendel .